Bildkälla: Peter Phillips/Elfa Bildkälla: Elfa Bildkälla: Elfa Bildkälla: Elfa

6 steg till bättre ordning hemma

Många svenskar brottas med förvaringsproblem i hemmet. Det är lätt att känna sig stressad och irriterad av de översvämmade förvaringsutrymmena som äter upp boytan. Men den finns smarta förvaringslösningar och bättre rutiner för att rensa och organisera.

Man har fler förvaringsytor i sitt hem än man kan tro. Det finns oftast mycket outnyttjade ytor i hörn och bakom dörrar. Även garderober och förråd kan ha utrymmen som inte används på rätt sätt. Christine Dalman som är förvaringsexpert på Elfa ger sina 6 bästa tips hur man kan få ordning i hemmet.

o Trolla bort textiler med vakuumpåsar

Täcken, filtar, kuddar och säsongkläder som inte används dagligen tar minimalt med plats om de packas ner i vakuumpåsar och sedan placeras på de översta hyllorna i garderoben. Se till att utnyttja allt utrymme, ända upp till taket, genom att måttanpassa din förvaring.

o Se över dina hyllor

Djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa i stället grundare hyllor eller – ännu hellre – utdragbara backar som kan placeras tätt. Du får plats med mer och det blir lättare att hålla ordning.

o Satsa på skjutdörrar

Fundera på om det är möjligt att dela av rummet och skapa en effektiv förvaringsvägg. Genom att sätta in skjutdörrar från vägg till vägg har du möjlighet att få undan mängder av kläder och prylar – utan att rummet känns speciellt mycket mindre. Samtidigt blir det enkelt att komma åt det du behöver.

o Göm bakom gardinen

Gardinarrangemang för en hel vägg är trendigt och skapar en skön hotellkänsla. Sätt upp en gardinskena i taket, cirka 15–20 cm från väggen, häng upp ditt favorittyg och göm grunda hyllor eller krokar bakom. Vips, så har du skapat en snygg, effektiv och väl dold förvaringsyta för exempelvis kontorsprylarna eller sytillbehören.

o Förvara säsongsprylar högt

Utnyttjar du möjligheten att förvara ända upp till taket? Glöm inte de sista 30–40 centimetrarna, där finns gott om plats för kläder och prylar du inte använder så ofta.

o Bygg förvaring under trappan

Ta tillvara på utrymmet under trappan på bästa sätt med platsbyggda hyllor eller traditionella väggskenor. Här kan du med fördel förvara skor, stövlar och väskor som inte används varje dag och annars bara står framme och tar plats i hallen. Du kan också använda utrymmet som en sorteringsstation för återvinning.

-----

No more pages to load