7 tips för att mixa och matcha mönster i inredningen. Foto: Anna Nilsson

7 tips för att mixa och matcha mönster i inredningen

Att mönster ger ett intressant intryck kan vi nog alla vara överens om och något som skapar ännu större intresse är att mixa och matcha olika typer av mönster. Det svåra kan vara att veta hur man ska tänka och vad man ska kombinera.

Inredningsexperter menar att det viktiga är att försöka hålla en röd tråd även om det är olika typer av mönster som man jobbar med.

1. Ett alternativ är att köra samma färg fast i olika nyanser och mönster. Om du exempelvis väljer grått och vitt så kommer det vara lättare att matcha med andra mönster som är gråa och vita.

2. Det går också att välja ut en färgpalett med ett par basfärger och en eller två accentfärger. Håll dig till varma eller kalla nyanser, tänk på att även om färgen är kall så kan nyansen vara varm. Blått är exempelvis en kall färg men blandar man rött, gult eller brunt i den blåa färgen så blir det en varm nyans.

3. Håll gärna övrig inredning neutral, inklusive väggar och golv och missmatcha sedan mattan, någon möbel och gardinerna exempelvis. Ta gärna upp färger i från mönster när du jobbar med de neutrala delarna. Om du till exempel har en fåtölj i brunt och blått, kan det vara fint att övrig inredning också går i de tonerna trots att de inte är mönstrade.

4. Stora och små mönster går utmärkt att matcha så länge du håller dig till samma färgskala. Just stora mönster har varit inne länge, framförallt på tapeter men nu i år har det också gått över till möblerna. Ett förslag är att ha en stormönstrad soffa och matcha med småmönstrade kuddar i samma färger.

5. Använd monokroma mönster ihop med mer färgstarka. Det är lättare att matcha vågade färger med sådant som inte konkurrerar visuellt.

6. Håll dig till ett typ av mönster. Du kan missmatcha även om du bara använder ett mönster. Om du till exempel väljer rutor så kan du matcha olika typer av rutmönster med varandra, vad gäller storlek, färg och stil.

7. Tänk på att inte bara fastna vid tyger och tapeter. Det finns också andra inredningsdetaljer som är gjorda i annat material men som också är mönstrade. Det kan exempelvis vara lampskärmar, ljuslyktor, skålar och annat.

Trender mönster våren 2017
Lena Ågren på Tyghuset i Taberg berättar att naturfärger och dova toner är något som varit trendigt ett tag och är aktuellt även nu i vår. Man kan exempelvis blanda lavendel med mer urvattnade färger. Lena förklarar också att när det gäller trender just nu så är det mycket fokus på vad individen vill. Det handlar inte om att följa flocken som det gjorde förr i tiden. Vill man ha mönster så finns det att hitta i många olika varianter och vill man ha enfärgat så finns det en uppsjö utav det. Det viktiga är att få in det personliga.

Håll en röd tråd
När det kommer till att matcha mönster så menar även Lena att det viktiga är att hålla en röd tråd. Om man exempelvis ska inreda något rum och har valt beige så bör man inte blanda in gråa toner i det. Lena tipsar om att man kan satsa på gardiner i mer kvalité och sedan gå lite ”wild and crazy” på kuddarna för att testa sig fram, eftersom det inte är någon större kostnad. De är mer utbytbara om man tröttnar.

Olika färger istället för mönster
Vill man inte gå “all in” på extrema mönster så kan man istället blanda olika färger och material, berättar Lena. Inredningsdetaljer i olika färger bildar ju också en form av mönster och likaså material. Det kan exempelvis vara sammet, grova tyger, blankt material osv.

William Morris är ett hett namn
När det gäller designer som är heta just nu så pratar Lena gott om William Morris. William föddes 1834 och de mönster som är inne just nu skapade han 1861. Hans design är över 150 år gammalt men det är alltså det som är trendigt nu 2017.

Anna Nilsson

-----

No more pages to load