Annons

Efter 45 år på Ekholms Färgcenter i Jönköping är Bengt Friberg expert på färg och golv. Bengt får dagligen många frågor kring val av golv. Vinyl är ett populärt golv just nu eftersom det är tåligt och lätt att hålla rent. Textilmattan är återigen populär. Vinyl finns i allt från naturtrogna sten- och trämotiv till trendiga grafiska mönster.

Ekholms Färgcenter: Nytt golv ger ditt hem ett lyft

Snyggt, slitstarkt och fukttåligt. Idag har vi många krav när vi ska lägga nytt golv hemma.

– Vinylgolv blir allt mer populärt. De är bekväma att gå på, ge bra akustik och är lätta att hålla rena, berättar Bengt Friberg på Ekholms Färgcenter i Jönköping.

Att byta golv är ett enkelt sätt att förnya sitt hem. En vanlig fråga Bengt får är vilket golv som passar bäst att lägga i ett kök. Köket är det rum i hemmet som får stå ut med mest slitage. Dagligen dras stolar fram och tillbaka över golvet. Det stänks och det spills.

– Många vill gärna lägga ett trägolv i köket. Det är inte det bästa alternativet här. Det finns andra material som tål allt det slitage som ett köksgolv får utstå, förklarar Bengt.

Praktiskt, tåligt och lättskött

Ett bra alternativ till trägolvet är golv i vinyl. Ett golv som är praktiskt, tåligt och lättskött. Det är också mjukt och skönt att gå och stå på. Det finns i allt från naturtrogna sten- och trämotiv till trendiga grafiska mönster.

– Vinylen har ett slitstarkt ytskikt och är dessutom enklare än många andra material att hålla rent. Smuts har svårt att få fäste och går därför smidigt att sopa eller torka upp, säger Bengt.

Populärt i många rum

Vinyl fungerar perfekt för köket men kan med fördel användas i fler av hemmets rum. Hallen är exempelvis ett rum där golvet ofta blir både lerigt och grusigt. Hela familjen går dagligen in och ut med smutsiga skor. Här väljer många familjer att lägga ett golv i vinyl som de lätt kan hålla rent. Denna typ av golv är dessutom tystare än många andra modeller. Vilket gör det till ett populärt val i barnrummet där aktivitet och ljudvolym ofta ligger på en hög nivå. 

– Det är inte ovanligt att man väljer att lägga vinylgolv i hela huset eller lägenheten, berättar Bengt Friberg.

Enkelt att lägga själv

Precis som laminatgolv så finns även vinylgolvet i smidiga klicksystem. Det är så kallade Gör-det-själv golv med enkla bruksanvisningar. 

– De allra flesta lägger sitt klickgolv själv. Jag förklarar och guidar här i butiken vid köpet. Behöver man ytterligare hjälp så brukar de medföljande bruksanvisningarna vara till nytta, säger Bengt.

Heltäckningsmattan är tillbaka

Bengt har arbetat på Ekholms Färgcenter i 45 år. Utav dessa har 25 av åren varit på golvavdelningen. Han har sett trender komma och gå. 

– Textilmattan är återigen populär. En heltäckningsmatta är varm och skön att gå på. Runt fem månader om året har vi ju kallt här i Sverige. Då är det väldigt skönt med en varm textil på golvet. Det är vanligt att man väljer att ha en heltäckningsmatta i barnrum och sovrum men det förekommer även i källare och vardagsrum. Det fungerar också bra att lägga en textilmatta i trappan. Det kan vara bra för både de äldre och för barn, förklarar Bengt.

Trendigt med ljusa golv 

Grått, vitt och svart. Det är de färger som många väljer att inreda sina hem med idag. Man vill gärna ha en ljusare nyans även på golvet. Många gillar den skandinaviska avskalade stilen. En enkel stil med ljus bas som gör att rummet känns rymligt och fräscht. Även mörka golv kan ge en intressant kontrast till det ljusa. Ekholms Färgcenter har ett brett utbud av golv i flera olika material, stilar och färger. Golv som passar alla behov och önskemål.

Fakta om Bengt Friberg

Vem: Bengt Friberg

Var: Ekholms Färgcenter i Jönköping

Vad: Golvexpert

Antal år på Ekholms: 45 år

Rolig fakta: Är nu inne på tredje generationen kunder att guida rätt i val av färg och golv

End of content

No more pages to load