Så här ökar du värdet på din bostad. Foto: Pressbild

Experternas tips: Så här ökar du värdet på din bostad

Är du på väg att sälja din bostad? Här är experternas tips på hur du enkelt ökar värdet.

Under våren 2017 genomförde kunskapssajten Allt om målning en undersökning bland mäklare för att få tips på vad man ska ta hänsyn till när man säljer sin bostad. Undersökningen visade att det finns åtgärder man kan göra själv för att öka chansen till en lyckad försäljning. Målning av ytskikt är det absolut enklaste och mest kostnadseffektiva sättet enligt mäklarna.

– Många konsumenter tror nog att målning och färg är dyrare än vad det faktiskt är. Faktum är att du kan måla mycket vägg för bara ett par tusenlappar, och det gör snabbt en stor skillnad. Särskilt om ytskikten är slitna eller har skador. Det går dessutom att måla direkt på tapeten om man har det underlaget, säger Olof Holmer, VD på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening.

Ljusa färger skapar rymd
Det är även viktigt att tänka på vilken kulör du väljer. Samtliga tillfrågade mäklare menar att ljusa och neutrala kulörer, såsom bruten vit eller ljusgrå, fortfarande är dominerande. Anledningen är att dessa kulörer skapar rymd och gör att potentiella köpare enklare kan se sin egen stil. Det är dessutom mer flexibelt att styla vid visning och fotografering.

– Gemene man har svårt att tänka in sin egen stil om färgerna på väggarna är för dominerande eller för starka. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Hallen särskilt viktigt
Två av tre mäklare anger att folk är mer benägna att köpa en bostad om det är nymålat och man får känslan av att det är klart att flytta in. Hälften av mäklarna säger också att potentiella köpare, särskilt yngre, kan avstå från att lägga bud om bostaden har allt för dominerande färg- och kulörval. Till exempel fondväggar i starka färger eller mönstrade tapeter. Om man har en begränsad budget och lite tid kan man välja att måla om bara ett eller två rum inför en försäljning. Enligt de tillfrågade mäklarna är hallen särskilt viktig, eftersom det är det första man möter och det sista man lämnar vid en visning. Även vardagsrummet lyfts fram sin viktigt; det är bostadens hjärta och där man ofta tillbringar mycket tid.

-----

No more pages to load