Rätt lampa gör skillnad

Lampan är hemmets smycke och just nu är den i ännu större fokus än tidigare. Genom att matcha lampan med övrig inredning kan den göra en enorm skillnad för hela rummet.

Varför inte inreda rummet med en stor och iögonfallande lampa som blir rummets blickfång? Det finns flera inredningsbutiker i Jönköping som har många vackra och intressanta lampor som kan skapa stor effekt när vi inreder våra hem, exempelvis Iems. En lampa är en inredningsdetalj som det går att göra väldigt mycket med, eftersom man även kan “trolla” med hjälp av ljuset från den. Detta kan då ge rummet en helt ny skepnad. Det är bra att hitta en fin harmoni mellan rummets ljuskällor. Flera lampor som är utstickande i sin design eller ger ifrån sig ett starkare sken, kan ge ett rörigt intryck. Ge hellre fokus åt en lampa i rummet och låt de övriga vara aningen mer diskreta.

Arbetsbelysning eller stämningsljus
Det finns en del saker som är bra att tänka på när det kommer till att välja rätt lampa, beroende på vilket rum det är och vad belysningen ska användas till. En arbetslampa ger ett mer riktat ljus, medan stämningsbelysningen ger ett mer spritt och mjukare ljus som passar bra i de delar av hemmet där vi träffas och umgås. Stämningsbelysning hjälper även till att mjuka upp de kontraster som rummets starkare belysning skapar.

Armaturen spelar roll
Valet av glödlampa gör skillnad på ljuset, men även armaturen spelar sin roll för hur ljuset sprids i rummet. I ett rum som har högt i tak så kan en uplighter fungera bra. Det är en armatur som lyser uppåt och på så sätt använder taket som reflektor, vilket ger ett mjukt, spritt och stämningsfullt ljus.

Balans mellan ljus och skugga
Genom att använda rätt sorts belysning kan vi skapa den stämning i rummet som vi eftersträvar. Här gäller det att hitta en bra balans mellan ljus och skugga. Något som kan göra stor skillnad i ett rum är hur många lampor vi väljer att inreda rummet med. Mellan sex och åtta lampor för ett normalstort vardagsrum är att rekommendera. Med ett flertal mindre lampor med mjukt ljus, blir rummet mer levande än då man placerar någon enstaka lampa med starkt ljus i ett hörn av rummet. Med hjälp av dimmers kan vi ändra ljusstyrkan på våra lampor, vilket är väldigt bra då man vill variera stämningen i rummet efter aktivitet.

Martina Wipa

-----

No more pages to load