Foto: Pixabay

Så påverkas du av färgerna i ditt hem

Visste du att färger påverkar oss människor mer än vad man kan tro? Detta kan vara en viktig faktor när du väljer färg till inredningen i ditt hem, eftersom du förmodligen vill ha rätt känsla och må bra där hemma.

Självfallet har färgade väggar och tapeter större inverkan på oss än små inredningsdetaljer i färg men även de kan påverka, så hur du än gör så kan detta vara bra att känna till.

Rött ger energi men framkallar stress
När det kommer till att välja färg i hemmet så finns det vissa färger som är viktigare att tänka på än andra. En av dem är rött, som är passionens och eldens färg. En färg som också kan kännas stressande om vi omger oss för mycket av den. Därför bör man exempelvis inte ha rött i sovrummet, eftersom det ju är en plats för lugn och ro. Rött kan däremot passa i kontoret, där du behöver energi och kraft.

Blått är lugnande men kan bli deprimerande
Blå är en bra färg att ha i sovrummet, eftersom det blåa framkallar ett lugn inom oss. Vi förknippar det med havet och med himlen som påverkar oss på ett lugnande sätt. Däremot kan vi känna oss lite deprimerande om vi omger oss av för mycket blått. “Feeling blue” är ett uttryck som oftast används i engelsktalande länder när någon är ledsen.

Färgernas påverkan
Värt att nämna är att någon inredningsdetalj här och var inte gör så stor påverkan. Vill du ha större effekt så krävs det ett genomgående tema av färgen, om nu inte väggarna är färgade.

GRÖN – Ger en känsla av harmoni och balans, precis som naturen med sina gröna blad och växter. Grönt passar därmed fint i sovrummet men även andra rum där du vill känna harmoni och välbefinnande, i badrummet kanske?

ORANGE – En kreativ men också läskande och aptitretande färg. Har du exempelvis tänkt på att många snabbmatskedjor använder orange eller rött ihop med gult? Allt för att locka oss konsumenter till att äta mer. Orange passar bra i köket men också i exempelvis en ateljé där du vill vara kreativ.

LILA – Makten och lyxens färg
Förr i tiden var lila svårt att framställa så det vara bara kungligheter och påvar som hade den färgen. Vi kan fortfarande se det inom kyrkans värld och visst har du uppmärksammat att politiker ofta bär en lila slips? Lila symboliserar makt och rikedom, passar bra i exempelvis ett finrum där gästerna oftast spenderar största delen av sin vistelse. Lila är för övrigt en uppåtgående trendfärg.

GUL – Glädjen och lyckans färg! Faktiskt en livsviktig färg som många av oss behöver mera utav. Självklart är det förknippat med solen, som många av oss svenskar har brist av under vinterhalvåret. Gult passar bra i rum där du vill känna glädje, något rum där familjen oftast samlas eller varför inte i barnens rum?

-----

No more pages to load