Foto: Mattias Landström

Sopdyker för att rädda liv

Sopdykning eller dumpstring som det kallas, innebär att man letar i papperskorgar eller container för att finna livsmedel eller föremål man vill komma åt. En av dem som har dumpstrat är Anna. 

Oftast görs det som en politisk manifestation emot konsumtionssamhället och dagens slöseri, för klimatet och/eller för privatekonomin.

“Det är logiskt”
En av de som har dumpstrat är Anna som vi kallar henne. Hon började sopdyka av miljömässiga skäl för att uppmärksamma hur mycket vi slänger och aldrig använder.
– Det är rätt logiskt egentligen att motverka det och göra någonting för att poängtera att vi idag lever i ett samhälle där vi gör oss av med produkter, mat som det inte är något fel på.

Står för det största svinnet
Butiksägare inom matindustrin vill ofta påtala att det största svinnet sker i hemmet, menar Anna. Men hon anser att det är helt tvärtom. 
– De slänger livsmedel som det inte är något fel på överhuvudtaget och jag och andra ta del av det de slänger, det är inget fel med det. 

En juridisk gråzon
Polisen får ibland in anmälningar mot containerdykare. Men polisen själv menar att det är svårt att avgöra om det är lagligt eller ej.
Att bryta sig in i en låst container eller en container på inhägnat område är brottsligt. Men det anses dock inte vara ett brott om containern är olåst och personen inte gör någon åverkan.
– Jag ser det inte som att jag gör något fel. Jag skulle aldrig bryta mig in, men står det en öppen container i ett område utanför en matbutik, så dyker jag ner, säger Anna. 
Hon berättar hur hon har stött på poliser som har frågat vad de har gjort och att de inte har lagt någon energi på att de sopdyker.
– Polisen reagerar inte alltid på att man hoppar ner i en container. Vissa tycker att det vi gör är bra och därför lägger de inte någon energi på oss. 

Sopdyker inte som förr
Idag sopdyker inte Anna som hon gjorde förr. Dels för att hon har en bättre ekonomi och inte behöver dyka efter mat för att gå runt ekonomiskt. Men också för att andra inte föredrar det hon gör.
– Jag bor tillsammans med ett antal andra och de är inte allt för glada i att jag kommer hem med mat som matbutiker har slängt. 

Slängs helt i onödan
Maten som plockas upp ur container är det sällan några fel på. De ligger skyddade i förpackningar och inget dåligt plockas med hem. 
Livsmedelsbutiker slänger många gånger mat som ligger förpackade i plastförpackningar eller dylikt och när de känner på förpackningen att chokladkakan har delats mitt itu, ja då kasseras den. 

Ta del av fynden
Vår fotograf följde med ett antal sopdykare ut en afton för att se hur de bad sig åt när de valde produkter att ta med sig hem. 
Nedan följer ett videoklipp och bilder. 

Läs om Mattias som lever ett liv som nomad

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

fakta

Varje år slängs 1 miljon ton matavfall i Sverige. Det motsvarar 3 procent av våra totala utsläpp av växthus-gaser.

En minskning med 20 procent skulle innebära en samhällsekonomisk besparing på 10–16 miljarder kronor per år.

Den totala mängden mat­svinn i livsmedelsindustrin uppskattas till cirka 224?000 ton – vilket innebär att cirka 3 procent av inkommande ­ätbar råvara blir till matsvinn.

Källa: Naturvårdsverket

-----

No more pages to load