Påstådd maginfluensa var njurstensanfall

En man från Jönköping befann sig på stan när han fick en kraftig smärta i magen som strålade ner i ljumsken. När han kom till vårdcentralen trodde de att det rörde sig om maginfluensa. 

Mannen från Jönköping hade liknande smärtor i magen på vänster sida ett par veckor tidigare och fick då tabletter av sorten Papaverin Recip (ett läkemedel som används när man har krampliknande smärtor i magen och tarmarna). Dessa tabletter lindrade den akuta smärtan. 

Men så fick han ytterligare ett fall, med samma symptom. 
– Jag befann mig på stan när jag fick djuriskt ont. Jag började pusta och stöna, men kunde inte ta några tabletter mot värken, då de var slut, säger mannen till Jmini. 

Kom svettig till vårdcentralen
Han fortsatte att gå sakta omkring på stan, men kände hur smärtan bra blev värre och värre och slutligen upplevde han att han inte kunde reda ut situationen. 
– Jag gick till min vårdcentral som ligger på Väster i Jönköping och kom in på mottagningen svettig och alldeles matt. Jag bad om att få träffa en sjuksköterska och jag berättade min historia, förklarar mannen. 
Han fick samma läkemedel som han hade använt veckorna tidigare, men den här gången hjälpte det inte. 
– Det lugnade ner sig lite först, men sedan kom värken tillbaka när jag skulle få från vårdcentralen, berättar han.
Han fick rådet av sjuksköterskan på vårdcentralen att han skulle sätta sig på bussen hem och vila och om det blev värre, skulle han uppsöka akuten.

Kom aldrig på bussen
Men han kom aldrig på bussen hem, utan pallrade sig tillbaka med långsamma och utmattade steg till vårdcentralen igen.
– Klockan var runt halv fem på eftermiddagen när jag återvände till mottagningen och jag förklarade för samma sjuksköterska att jag inte ens klarar av att ta mig på bussen.
Sköterskan på vårdcentralen lät honom sitta ner en stund för att vila sig, men sa i samma veva att de snart skulle stänga och att han bara kunde sitta kvar ett kort tag. 

Så kom chocken
– När jag sitter där på vårdcentralen strax före stängning kommer sjuksköterskan fram igen och säger de ord som fick mig att häpna: Ja, det kan ju vara maginfluensa, säger hon.
– Jag tänkte i samma sekund att jag banne mig vet hur en maginfluensa känns och jag visste att det inte handlade om någon sådan, med de smärtorna jag hade.

Erbjöd ingen hjälp
Utan någon undersökning av mannen och inte ens ett besök inne hos läkaren, tvingades han hem.
– De kunde inte ens beställa en sjukresa till mig så att jag kunde ta mig hem eller till akuten. Det kunde de åtminstone kunnat göra.

Resulterade i kvällsbesök på akuten
Utschasad från vårdcentralen och tvingad hem fick mannen lägga sig ner och vila och dricka en kopp te. 
– Jag var riktigt dålig, även om själva anfallet var över. Men jag var oroad och jag hade feber och gick därför in på Vårdguiden på nätet för att läsa mig till någon slags information. 
Och då läste han om njurstensanfall, något som fick honom att åka upp till akuten på senare på kvällen. 
Väl framme på akuten fick han ta prover och genomgå diverse undersökningar. Och läkarna sa efter närmare undersökning och efter en del provsvar att han säkerligen hade åkt ut för ett kraftigt njurstensanfall.

Läkaren var förvånad
den läkare mannen fick träffa på akutmottagningen var chockad när mannen från Jönköping berättade om vad sjuksköterskan på vårdcentralen hade sagt.
Men även på akuten möttes han av slarv och okunskap.
– De ville ge mig Ipren för att få ner febern, men det tål jag inte. Det står klart och tydligt i min journal att jag inte tål substansen som finns i Ipren.
Istället blev han utan någon som helst form av smärtlindring då det enda smärtstillande medel han kunde ta inte fanns varken på sjukhuset eller på apoteken.
– De var restade och företaget som tillverkar dessa lite starkare tabletter hade inte lyckats leverera den mängd som var utlovad. Jag fick istället förlita mig på Alvedon, säger den idag rätt pigga mannen.

Konfronterade vårdcentralen
Några dagar senare när mannen mådde bättre, kontaktade han vårdcentralen och berättade om vad han hade gått igenom. 
– Jag ringde och uttryckte mitt missnöje och förklarade för chefen på vårdcentralen vilka missar de hade gjort. Jag sa att det inte någonstans var okej i det e gjorde. 
Mannen väntar fortfarande på närmare besked från chefen på vårdcentralen som ska titta över ärendet.
– Jag har inget behov av att göra en anmälan och få ut pengar, men de ska veta vad de har gjort och de kan åtminstone stå för resorna till och från akuten och även sjukhuskostnaderna. 

Ovetande om situationen
Vårdcentralen, Läkarhuset vill inte uttala sig i det enskilda ärendet och verksamhetschefen, Tore Jansohn berättar att han aldrig har hört talas om det överhuvudtaget. Han ber dock att få återkomma när han har mer information om ärendet och uppmanar personen som har blivit utsatt att kontakta honom personligen. 

Vi behöver nu dig. Har du erfarenheter av en vård under all kritik? Har du blivit behandlad illa? Eller har du en vän eller en familjemedlem som har råkat illa ut på grund av den svenska vården, tveka då inte att höra av dig till Jmini. 

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

-----

No more pages to load