De ligger i framkant Foto: Emeli Appelberg

De har öppet efter stängning

När Bankeryds bibliotek öppnades upp den 12 september i fjol, kom man på en ny idé som skulle locka folk att mötas över en film eller bok- meröppet.
– Vi betalar en hög hyra, det är fånigt att betala när ingen kan ha tillgång till lokalerna. Det är en anledning till att vi började med meröppet, säger Ulf Moberg, bibliotekschef i Jönköpings kommun. 

Meröppet innebär att biblioteket är tillgänglig från klockan sju på morgonen och fram till tio på kvällen- alla dagar i veckan.
Biblioteksbesökarna lånar de böcker, tidningar och filmer de vill ha och nyttjar dessa inne i lokalen, även när personal inte finns på plats.

Först in i framtiden
Bankeryds bibliotek är det första biblioteket i kommunen som har infört meröppet. Men förhoppningen är att det ska sprida sig.
– Det har varit väldigt lyckat i Bankeryd. De har nästan 600 administrerade låntagare, berättar Moberg. 
Moberg tror att det kommer sprida sig vidare till fler bibliotek i kommunen. 

Idén sprider sig
Konceptet kommer från Danmark och sedan har det spridit sig över landsgränsen och vandrat upp genom södra Sverige.
– Det finns ett antal bibliotek i Skåne framförallt, men det blir vanligare och vanligare, säger Moberg.

Lanserade meröppet
När biblioteket höll sin invigning, lanserades samtidigt meröppet och alla besökare fick möjlighet att lära sig hur man använder biblioteket trots att personalen inte är på plats.
Genom att aktivera sitt personliga lånekort kan de som fyllt 18 år få tillgång till lokalen för att till exempel låna böcker eller kanske ha en föreningsträff.
– Det blir en lokal för de som exempelvis vill hålla en bokcirkel eller använda bibliotekets lokaler där man kan ha föreningsmöten, menar Moberg. 

Inga bekymmer
Enligt Moberg har allting fungerat bra och inga tråkigheter eller skadegörelse har förekommit. Till skillnad från hur andra bibliotek har haft det i kommunen. 

-----

No more pages to load