Museiväggen som rasade / Rådhuset Foto: Krister Leimola / Mattias Landström

Museiväggen rasade och kunde bli en dödsfälla – “Rasrisken har varit känd”

Varför rasar museets vägg ner ännu en gång när man renoverade bara för några år sedan? Har det utförts ett dåligt arbete?

Det var under påskafton som flera bitar betong lossnade från Jönköpings länsmuseums vägg. Räddningsledare spärrade av området och sedan fick kommunen ta över för att rensa upp betongbitarna.

För bara några år sedan renoverades väggarna på museet just för att det var stora sprickor i dem och rasrisk. En anonym person som är insatt i ämnet menar att den här olyckan inte borde ha hänt då problemet är välkänt.

– Jag vet att det tog lång tid att få kommunen att ta tag i att renovera upp väggarna. Det hade varit rasrisk och stora sprickor i väggen länge. Sen när de väl hade renoverat väggen så rasade det ändå strax efter vid busshållplatsen på framsidan.

Efter att det nu har rasat ännu en gång kan man då undra vad det är som gör att fasaden inte håller.

– Det här ska ju inte kunna hända vid två olika tillfällen om väggen är renoverad.

Gjordes inte väggen av kommunen eller är arbetet dåligt utfört? Var arbetet gjort av billigare arbetskraft eller var det någon av de stora byggnadsfirmorna som hade hand om renoveringen?

– Kommunen har avtal med de stora byggfirmorna men sen kan de ta in underentreprenörer vilket de har full rätt att göra. I detta fall ägdes firman av en bulgar och det ska inte spela någon roll, säger Kenneth Dahlros som är områdesförvaltare för centrala Jönköping.

Han säger att problemet med fastigheten är att den gränsar mot Odengatan och att den därför vibrerar mycket.

– Den ska såklart inte rasa. Odengatans trafik är enorm och därför måste man såklart bygga för att byggnaden ska klara det. Vi har ett team som tittar på vad som har hänt just nu och inom några dagar vet vi lite mer.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load