Konstverket "Public face" i Rådhusparken. Foto: Richard Wilhelmer

Övervakade illegalt – nu backar kommunen

Efter bara några dagar tvingas kommunen stänga av utrustning kopplad till det omdiskuterade konstverket “Public face” på rådhusets tak.
   – Det är naturligtvis både allvarligt och genant att vi saknat tillstånd, säger Peter Jutterström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (M).

Det var i söndags som den flera meter stora smileyn “Public face” invigdes. I konstverket, som är placerat på rådhusets tak, ingår utrustning som läser av ansiktsuttryck på förbipasserande.

Sedan det blev känt att det saknas tillstånd för kameraövervakning har verket blivit omdiskuterat. Nu väljer kommunen, efter dialog med länsstyrelsen, att stänga av utrustningen.

– Verket är tekniskt komplicerat och utifrån den förklaring som mina medarbetare inledningsvis fick av konstnärerna gjordes bedömningen att utrustningen inte behövde tillstånd. Efter de senaste dagarnas uppmärksamhet har det konstaterats att det gjorts en felbedömning, säger Karin Semberg, kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Tills vidare kommer smileyns uttryck ändras slumpvis. Kommunen beklagar det som skett och undersöker samtidigt alternativa kameraplaceringar som inte kräver tillstånd.

– Det är naturligtvis både allvarligt och genant att vi saknat tillstånd, säger Peter Jutterström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (M).

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load