Temabild. Foto: Pixabay

Efter spädbarnens död – nu får kommunen stenhård kritik

I somras väckte fallet med de två avlidna tvillingflickorna starka reaktioner. Nu får Eksjö kommun hård kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för hur ärendet hanterades.

Det var i juli förra året som två spädbarn hittades döda i en bostad i Eksjö kommun. Föräldrarna misstänktes först för vållande till annans död, men friades senare från misstankar. Det konstaterades att spädbarnen dog av lunginflammation.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skarp kritik mot kommunens handläggning av ärendet. Bedömningen som görs är att socialnämnden inte satte barnens bästa i främsta rummet.

Kommunen hade fått orosanmälningar från sjukvården gällande familjen och kände till den sedan tidigare. Ändå valdes en insats som enligt IVO inte var realistisk.

– Eksjö kommun har i det här ärendet inte beaktat barnens bästa och det är allvarligt. Vi kräver nu att de sätter in åtgärder som leder till att detta inte upprepas, säger Erik Kangeryd som är chef för socialtjänstenheten på IVO:s avdelning sydöst.

Senast den 7 april ska socialnämnden redovisa åtgärder som säkerställer att barnens bästa kommer i främsta rummet.

-----

No more pages to load