Foto: Mattias Landström Foto: Mattias Landström Foto: Mattias Landström Foto: Mattias Landström

Då öppnar Sveriges modernaste sortergård

Nu är det snart dags för invigning av den nya sortergården på Råslätt, som kommer kunna räkna sig som en av de största och modernaste i landet.
– Planen är att vi ska kunna öppna redan i februari, säger Håkan Karlsson, enhetschef för sortergårdar på Tekniska kontoret i Jönköping, till Jmini.

Det som saknas innan den nya sortergården kan öppna är i stort sett bara några containrar. Anläggningen har blivit klar tidigare än planerat vilket gör att man ligger efter med inköp av en del material.

Ytan på den nya sortergården är cirka 18 000 kvadratmeter, vilket är fem gånger större än den nuvarnade sortergården vid Simsholmen i Jönköping. Storleken kommer att göra det enklare och smidigare att lämna grovavfall och farliga avfall.

– Den nya sortergården är betydligt mer kundvänlig än den gamla, säger Håkan Karlsson.

Den kommer att rymma 23 containrar och en stor separat del för trädgårdsavfall, sten och betong.

Dessutom utökas sorteringsmöjligheterna med nya materialslussar. Det blir fler filer för besökarna, bland annat för att minska trängsel och det blir säkrare eftersom arbetsfordonen får en egen yta.

– Det kommer nog ta ett tag innan besökarna lär sig logistiken här, eftersom att det är så stort. Det är inte som på Simsholmen där man kan ställa bilen och gå runt.

Den nya gården blir också bättre arbetsmiljömässigt. Personalen får större och fräschare lokaler och ovanpå personaldelen byggs en visningslokal för bland annat studiebesök. I denna byggnad finns också en kundtoalett.

Det kontrakterade priset på sortergården är 28,5 miljoner kronor, men Karlsson säger att man inte vet exakt vad slutsumman kommer att hamna på.

– Planen är att vi ska kunna öppna redan i februari. Vi smygstartar lite nu och så får det bli någon form av invigning lite längre fram i vår.

Sortergården kommer att ha öppet sju dagar i veckan under sommartid och under vintertid kommer den att vara stängd på söndagar. 

Samtidigt som den nya gården öppnas stängs den nuvarande gården i Jönköping.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load