Temabild. Foto: Sustainable Initiatives Fund Trust via Flickr

Kommunen förvarnade misstänkt fuskbolag – utreds av JO

Värnamo kommun utreds nu av Justitieombudsmannen efter en granskning av Dagens nyheter. Kommunen ska ha varnat företaget Swerec, som misstänks ha fuskat med plaståtervinning, om att DN begärt ut handlingar.

På torsdagen stod det klart att Justitieombudsmannen inleder en granskning av Värnamo kommun. Det med anledning av att kommunen varnat företaget Swerec om en granskning av Dagens nyheter.

Swerec är ett av de företag i landet som misstänks ha fuskat med plaståtervinning. De plastförpackningar svenskarna källsorterat ska ha bränts i en cementfabrik i stället för att återvinnas till nya produkter.

När DN begärde ut handlingar kopplade till ärendet blev företagets vd förvarnad av kommunens miljöinspektör. Till saken hör också att kommunen är tillsynsmundighet för plastanläggningen. Så här skrev miljöinspektören till företagets vd enligt DN:

”Hej! Jag vill bara informera dig om att Dagens Nyheter har kontaktat både mig och Naturvårdsverket och begärt ut samtliga mail och handlingar som handlar om stämningsansökan (hur mycket som återvinns). Vill du ta del av det som Dagens Nyheter har fått så säg till”

Nu kräver alltså JO svar från kommunen om miljöinspektörens agerande. I en skrivelse till Värnamo kommun påpekar JO att en myndighet enligt regeringsformen ska beakta allas likhet inför lagen och vara både saklig och opartisk.

-----

No more pages to load