Fr v. William, Håkan och Catrin Axelsson Foto: Mattias Landström

Prisad företagare: Den dagen vi slutar utvecklas pensionerar jag mig

Bakom priset ”årets företagare” står en hel familj. Det är familjen Axelsson som tillsammans driver företaget FC-gruppen (Företagscatering).

-Det här priset kom som en chock för oss, säger Håkan Axelsson. 

Företagscatering startade 1993 och har växt mycket sedan starten. Under 2016 blev det en stor ökning med restaurang VY, restaurang Spira och Magasinet.

-Vi har anställt många nya ansikten och de har kommit in på ett riktigt bra sätt. Det gör så att vi har blivit ett lyckat företag. Vi har fantastiskt duktiga medarbetare som gör ett toppen jobb. Det går inte att göra någonting om man inte har en driven personal. Samtidigt är det viktigt att vi som anställer dessa personer gör ett bra jobb också. Målet är att ha nöjda och belåtna gäster. Har man nöjda och belåtna gäster så kommer folk tillbaka. Och det är det som skapar vår omsättning, säger Axelsson.

Priset kom som en chock för familj då de egentligen kom dit för att heja på en av de nominerade till ”årets unga ledande kvinna 2016”. Nämligen Evelina Hjalmarsson som är platsansvarig för restaurang Vy hos FC-gruppen.

-Man tänker inte på det här sättet om sig själv som företagare. Man ser bara de andra som det går bra för och inte sitt eget arbete. Jag var här för att stötta Evelina och hade hoppats på att det var hon som skulle gå upp och ta emot ett pris. Sedan vet jag att det var ett starkt startfält i år, säger Axelsson.

Vad är det som gör att ni är framgångsrika som företag?

 Jag tror att vi har en bra mix av yngre och äldre medarbetare. Vi har min son, William, som är driftansvarig för företaget som kommer med nya idéer. Sedan har jag och min hustru Cathrin mer erfarenheten. På så sätt kompletterar vi varandra väldigt bra. Det samma gäller våra anställda. Vi har vissa som har varit med i 20 år och vissa som är helt nya. Det gör så att man växer. De som har varit med länge får inspiration av de yngre, säger Axelsson och fortsätter:

-Så länge jag har medarbetare som inspirerar mig tycker jag detta är kul. Men den dagen man kommer fram till en medarbetare och frågar ”vad ska vi ha för nyårsmeny i år” och man får svaret ”vi kör samma som förra året”. Då känner jag att det har börjar stå stilla och då slutar man att utvecklas. Den dagen kommer jag att pensionera mig. 

-----

No more pages to load