Nu gör kommunen ett sista försök att hitta en ny ägare till Folke Erikssons konstverk i mosaik. Foto: Jönköpings kommun

Enormt konstverk söker ny ägare

Jönköpings kommun söker en ny ägare till Folke Erikssons konstverk i mosaik från 1964. Kommunens kultur- och fritidsförvaltning har sedan 2010 förgäves försökt hitta en ny placering och gör nu ett sista försök att hitta en ny ägare.

Haken? Verket är 13,5 meter långt och väger nio ton.

Drygt 53 år har gått sedan mosaikkonstverket Främmande Strand av konstnären Folke Eriksson platsmonterades på Kungsängsskolan i Jönköping. Verket, en 13,5 meter lång mosaikvägg som mäter 3,5 meter på höjden, monteras ned när skolan revs år 2010. Då beslutade dåvarande kulturnämnden att kommunen skulle försöka hitta en ny placering åt verket.

Stora ansträngningar

– Förvaltningen har genom åren gjort stora ansträngningar att hitta en ny plats där konstverket kunde hänga. Tyvärr har man inte lyckats. Nu har verket legat nedpackat i snart sju år och vi känner därför att vi behöver agera. För en symbolisk summa överlåter vi konstverket till den som kan ta hand om det på ett bra sätt, säger Peter Jutterström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (M), i ett pressmeddelande.

Ska avregistreras

I en tjänsteskrivelse föreslår idag kultur- och fritidsförvaltningen att kultur- och fritidsnämnden beslutar om att verket avregistreras från kommunens konstsamling.

Det skulle innebära att kultur- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att sända konstverket för dekonstruktion om inte en ny placering hittats före den 30 april 2017.

Förra våren trodde kultur- och fritidsförvaltningen att frågan om verkets framtid var löst. Sandagymnasiet förklarade sig då intresserade av verket, men dessvärre var inte den tilltänkta lokalens takhöjd och väggfastighet tillräcklig. 

-----

No more pages to load