Påskfjädrar vid Hovrättstorget tidigare år. Foto: Mattias Landström

Därför slopar kommunen påskfjädrar

Det har länge diskuterats om det är lämpligt att använda fjädrar från fåglar i påskpynt. I år väljer i stort sett alla kommuner i länet att pynta med annat i stället för fjädrar, det visar en undersökning som P4 Jönköping har gjort.

Djurens rätt har varnat för att påskfjädrar som säljs på den svenska marknaden kommer från kalkoner som fötts upp under dåliga förhållanden i köttindustrin i USA.

Nu skriver P4 Jönköping att de flesta kommuner i Jönköpings län kommer att avstå från fjädrar i påskpyntet.

Påskliljor ersätter fjädrarna

Förra året pyntades Jönköping stadskärna med fjädrar, vilket visade sig gå emot kommunens egen policy. 20 000 fjädrar köptes in trots att policyn säger att dun och fjädrar bara får köpas in om det är absolut nödvändigt.

Den här påsken blir det annorlunda. I stället för fjädrar har man köpt in påskliljor som ska planteras i urnor i Jönköping, Gränna och Huskvarna. De kommer att placeras på de platser som tidigare prytts av påskris med fjädrar.

Påskliljorna kommer att vara på plats under slutet av vecka 14 tillsammans med en eller annan tupp eller kyckling, skriver Jönköpings kommun.

“En stark tradition”

I Habo, Gislaved och Eksjö kommer man för första gången att avstå från fjädrar i påskpyntet. I Vaggeryd kommun har man däremot beslutat att använda fjädrar, men inte köpa in några nya.

– Det är en stark tradition så vi kommer använda de fjädrar vi har köpt in tidigare. Men vi tänker inte köpa in några nya. Vi tycker att det är en viktig debatt och tycker att det är fruktansvärt om djuren blir illa behandlade, säger Hans Göransson, chef för gatu- och parkavdelningen på Vaggeryds kommun, till radion.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load