Boende rasar mot trafikkaos i Gränna. Foto: Hans Järeby/Wikimedia Commons

Boende rasar mot trafikkaos i Gränna: ”Någon måste fått panik”

För att underlätta framkomligheten för linjetrafik och utryckningsfordon på Brahegatan i Gränna har nya betongfundament med informationsskyltar placerats ut. Nu varnar boende för att åtgärden får motsatt effekt.
   – Någon måste fått panik av något slag, säger Grännabon Carl-Gunnar Cronholm, 64.

När Grännaborna vaknade upp på onsdagsmorgonen och gav sig ut på stan, möttes de av utplacerade betongfundament med informationsskyltar på. Dessa tar dock upp en dryg meter av gatan.

– Någon måste fått panik av något slag. Det är trångt på Brahegatan det vet vi alla, men med det här betongfundamenten blir det ännu värre. Visserligen är det parkering tillåten, men nu med begränsat utrymme. Skall någon som parkerat svänga ut runt betongklossarna blir det inte mindre trafikproblem, säger Grännabon Carl-Gunnar Cronholm, 64.

Cronholm menar att det kommer bli ett ännu större trafikproblem på den sommartid hårt trafikerade gatan. Det kunde dock blivit helt parkerings- och stannandeförbud på gatan om kommunen nappat på ett förslag om detta.  

Anledningen till de nya skyltarna på Brahegatan är dock resultatet av diskussion mellan kommundelsråd, näringsliv, kommunens trafikavdelning, räddningstjänsten och länstrafiken om den svåra framkomligheten för linjetrafik och utryckningsfordon.

– Vi har ibland svårt att ta oss fram när vi har utryckning söderut och förra sommaren fick vi ta alternativa vägar ner på Gärdesvägen för att Brahegatan var igenproppad. Det förlänger vår utryckningstid. Därför har man valt att prova det här sättet över sommaren. Det finns som jag ser det både för- och nackdelar med de här skyltarna. Fördelen för oss är att det blir luckor där vi kan kryssa fram. Alternativet hade varit att förbjuda all parkering, men det går inte näringsidkarna med på. Nu får vi se hur det påverkar trafiken i sommar, säger Kenneth Hermansson på Räddningstjänsten.   

Nu gäller också stoppförbud tio meter från varje gatukorsning, det har visat sig att bilister parkerar för nära gathörnen vilket också försämrar framkomligheten.

– Vi kommer att träffas i kommundelsrådet ikväll och diskutera det här. Tanken med skyltplaceringen är att förhindra att husbilar och husvagnsekipage parkerar utmed Brahegatan. De parkerar ibland så dåligt att de hindrar trafiken, säger Inger Krantz.    

Det här träder i kraft på måndag enligt trafikingenjör Johnny Hjelmryd på kommunens trafikavdelning. Då gäller en timmes parkering.  

– Vi hoppas nu på lite fint väder så det blir lite trafiktryck i Gränna så vi ser hur det fungerar. Jag tror att det här kan bli bra. Vi kommer också att sätta ut två cykelställ mitt för torget för att freda lite bättre för gångtrafikanter. Sedan inför vi stoppförbud mitt för kyrkan, där vi upplever att det ofta är problem sommartid, säger Johnny Hjelmryd.

Några hänvisningsskyltar till parkering för husbilar och husvagnar som inte kommer att kunna parkera på Brahegatan har man inte planerat in.  

– Vi får ser hur det utvecklar sig. Vi har en plan B också.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load