Tidig morgon, Hotellplan. Foto: Läsarbild

Jönköpingsborna rasar över nedskräpningen

Överfulla papperskorgar, skräp på marken och fåglar som flockas. Läsare har hört av sig till Jmini angående nedskräpningen.

– Vi har vidtagit flera åtgärder för att förhindra nedskräpning men det räcker ändå inte, säger Harald Holmström, miljöskyddsinspektör på Jönköpings kommun.

Läsare har hört av sig till Jmini med anledning av nedskräpning i Jönköping. Både på Vätterstranden och runt papperskorgar i stan har det varit skräpigt. 

– Jag upplever inte att vi har ett problem med nedskräpning i stan. Vi har en daglig rutin då vi tömmer alla papperskorgar och städar upp, säger Kurt Granström på Tekniska kontoret som har hand om tömningen av papperskorgar i city.

På morgnarna har man sett skräp på marken och fåglar runt papperskorgarna på bland annat Hotellplan, hur kommer det sig?

– Matmarknaden ställer till det med ovanligt mycket folk som rör sig. Om det är öppna soptunnor skapar det också problematik med fåglar som kommer dit för att leta mat.

– Det kan hända att det blir ett intervall då skräpet ligger på morgonen, innan vi kommer och städar upp i samband med att affärerna öppnar, säger Kurt Granström.

Långvarigt problem på Vätterstranden

Josefin Mattsson, enhetschef på avfallsverksamheten på Jönköpings kommun, berättar att kommunen hämtar upp avfall extra på helgerna för att förhindra att det blir nedskräpning. Trots detta är skräpet ett bestående problem.

– Vi har satsat på fler och större kärl med lås, men det räcker fortfarande inte, säger Harald Holmström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Jönköpings kommun.

– Det är svårt få en lösning på problemet när vi inte vet vem som är skyldig. Det kan vara restauranger, strandbesökare och nu marknaden, men också obehöriga. 

– I restaurangernas avtal för arrendering ingår sophämtning, men soptunnorna töms mycket mer än vad restaurangerna själva skulle kunna producera, konstaterar Harald Holmström.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load