Temabild. Foto: Pixabay

Nya prognosen för höghastighetsbanan – då beräknas den stå klar

På onsdagen föreslog Sverigeförhandlingen att den omdiskuterade höghastighetsbanan lånefinansieras och att alla sträckor byggs parallellt.
   – Det är ett glädjande besked för Jönköping, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) i ett pressmeddelande.

Det var vid en presskonferens i Almedalen på onsdagen som beskedet kom: Sverigeförhandlingen föreslår nu att höghastighetsbanan lånefinansieras och att alla sträckor byggs samtidigt.

Det skulle innebära att hela systemet kan stå färdigt 2035. Inom ramen för den vanliga investeringsbudgeten skulle hela systemet vara klart tidigast 2064 enligt Sverigeförhandlingens bedömning.

Onsdagens besked togs emot väl av Jönköpings kommun.

– Det är ett glädjande besked för Jönköping. Det är bra att man poängterar vikten av att bygga helheten och det är viktigt att de också påtalar vikten av den fortsätta (sic) planeringen så att vi kan komma vidare med bostadsbyggande och gynna tillväxten i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) i ett pressmeddelande.

– Det enda vettiga är att lånefinansiera. Systemet måste byggas som en helhet, inte i delar och i otakt med varann. Vi riskerar annars att bygga omodernt och att det tar för lång tid. Med lånefinansiering får vi en järnväg inom överskådlig tid som kan ge fantastiska effekter för Jönköping.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load