Har man tur kan det ibland regna godis från himlen, som när Franssons Polkagrisar firade 50 år. Foto: Hans Järeby

Allt är inte regn från himlen

Smaken är ombytlig och vi ändrar våra köpvanor. Produkter kommer och går, men polkagrisen den består. I dag tillverkas karamellstänger med en mängd olika smaker, men den röd-vit-randiga äkta grisen håller ställningarna.

Franssons Polkagrisar i Gränna firar i år 50 år och hade lite extra festligheter på lördagen. Det kom dock en rejäl skur från himlen, men det var inte regn utan godis i mängder till barnens och en del vuxnas belåtenhet. En del barn hade godis med sig hem för flera veckor, men de fick lova anläggningschefen Peter Karlman att borsta tänderna ordentligt.

Peter Fransson som nu äger företaget myste belåtet. Peter var bara fem år när hans far Alf startade sitt polkagriskokeri i Gränna 1967. Han gjorde det i samma entreprenörsanda som Amalia Eriksson som 1859 kom på den geniala idéen att börja tillverka den randiga och sega polkagrisen med pepparmintsmak. Alf var en smart entreprenör och lyckades bra och utökade hela tiden sin verksamhet och så småningom fick han epitetet Polkagriskungen. Inget var omöjligt för Alf, han gjorde exempelvis polkagrisklubbor åt Lions i Huskvarna och så stora att de fick transporteras på släpvagn. Han var en generös entreprenör som bidrog till att locka folk till Gränna.

Alf Fransson gick bort 2005 och hans barn Peter, Stefan och Chatarina tog över verksamheten. Pojkarna tog över godisfabriken och Chatarina polkagriskokeriet på Jönköpingsvägen. För några år sedan tog dock Peter över Polkagriskokeriet från sin syster när hon kände att det inte var hennes grej. Stefan han är inte titeln Polkagriskungen, men väl Polkaprinsen detta efter att ha vunnit VM i polkagriosbakning 2013.

Godisfabriken drivs fortfarande av bröderna och har en lysande tillverkning av smågodis och karameller. Hur står sig då den äkta polkagrisen i konkurrensen med alla karamellstänger med andra smaker.

-Den står för drygt 50 procent av vår försäljning. Vi utökar hela tiden med nya produkter också av olika slag, man måste hela tiden utveckla verksamheten, säger Peter Fransson.

I år räknar Peter med en omsättning på upp mot sju miljoner kronor. Franssons Polkagrisar ligger också idealiskt på infarten till Gränna och är välkänt. Sommartid har Peter upp mot 20 anställda, bland dessa dottern Linn som en dag kanske fortsätter i samma anda som sin far och farfar. Grännas egna bluegrassgubbar ”Gubbröra” satte extra krydda på lördagens 50-årskalas. För dem passade det bra med lite uppvärmning inför Gränna Musikfrämjandes 40-årsfirande av Bluegrassfestivalen den 19 augusti. Inne i bageriet hade Peter Fransson en showande tysk bagare som specialiserat sig på att baka godis med bilder i. Det händer alltid något i Gränna.

-----

No more pages to load