Magnus Djärv i den miljö han numera stortrivs i att bjuda på bra mat och eget öl och prata med sina kunder. Foto: HAns Järeby

Beskt på Kroatorpet

Beskt i glaset

Det ska va beskt i glaset, det är trend nu. Vi talar så klart om öl och öl är en poppis dryck och därför poppar ölbryggerier upp lite här och där och vår kommun är inget undantag. Vi har sett Arne få ett eget öl. Bortgångne krögaren Arne Bohman har fått ge namn åt en öl och som bryggs av Jönköpings Bryggeri. Arne Bohman var verksam under många år i Huskvarna och där har nu ett ölbryggeri vuxit upp och i anrika Kroatorpet. Kroatorpet har en lång tradition som kafé och bageri. Kroatorparen, en smörgås som kunde avnjutas här, blev en kändis för lokalbefolkning och förbipasserande.

För tre år sedan tog Magnus och Nina Djärv, med 20 års vana i cafébranschen över och Kroatorpet fick en ny nich. Plötsligt hade Norrängen fått en restaurang, Ölbryggeriets Brasserie, ett bryggeri och brasserie såg dagens ljus.

– Här lagar vi husmanskost till lunch, á la carte, vi röker kött, stoppar korv & brygger öl, säger Magnus Djärv.

Magnus satsade på lunchservering och à la carte restaurang på kvällstid och fredagar after work med underhållning. Hans stora intresse för öl och att kunna servera sina gäster eget öl gjorde att han började brygga öl i mindre skala, men intresset för hans öl ökade. I sin meny serveras egna produkter.

-Vi röker eget kött och korv med stor omsorg och kärlek och i källaren brygger jag sedan 2015  eget öl och husets öl är IPA, ett mycket fruktigt öl med lite beska, säger Magnus Tjäder.

På Kroatorpet kan man numera också få en ölprovning med Magnus.

Under luncherna serveras husmanskost med egen touch och sallader att avnjutas i god stämning i Kroatorpets trevliga rum eller utomhusservering. I augusti tänker Magnus och Nina ställa till med en kräftskiva också det något nytt på Kroatorpet. 

Två läger

Nu är det tyvärr så att en del tycker att Kroatorpet inte är som det har varit, det är inte längre det kafé som många trivdes på förr. Det drivs numera som restaurang. Men det är många som tycker det är bra.

Man måste utveckla sin verksamhet, bredda den och få ett större och intressantare utbud, tiderna förändras och det gäller att hänga med, säger Magnus Tjäder.

Men hyresvärden Huskvarna Hembygdsförening tycker annat och har nu stämt Magnus och Nina Djärvs bolag.

Vi är förda bakom ljuset, säger Per Jonsson. Vi vill att verksamheten skall drivas i Hembygdsföreningens anda, alltså enligt gammal svenska kafétradition, säger Per Jonssson ordförande i hembygdsföreningen.

Enligt Per Jonsson finns ingen sådan kaféverksamhet längre, men däremot bryggs det nu öl och det är inte vad Hembygdsföreningen tänkt sig.

Vad ger kontraktet utrymme för?

I kontraktet tillåts kafé- och restaurangverksamhet. Och i stämningsansökan kräver Hembygdsföreningen att verksamheten flyttar ut från lokalerna och betalar skadestånd eftersom de brutit mot avtalet. ”Bolaget har ingen rätt att disponera lokalerna och ska därför förpliktigas att avflytta från lokalen” står det i handlingarna.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load