Nyligen upptäcktes ett djur som drunknat i den nya gödselanläggningen i Ljungarum. Foto: Per-Olof Gäddlin / Strömsbergsföreningen

Förening rasar mot kommunens ‘dödsfälla’: ”Lekande barn kan enkelt ta sig in”

Sedan ett vilt djur drunknat i en gödselanläggning i Ljungarum har krav återigen ställts på att kommunen åtgärdar dess påstådda säkerhetsbrister. Men enligt Rolf Sandström på tekniska kontoret är anläggningen byggd enligt gällande riktlinjer.
   – Man kan aldrig bygga så säkert att inte vilda djur kan ta sig in. Det är nästan omöjligt, säger han.

Nyligen upptäckte representanter för Strömsbergsföreningen resterna av ett större djur som drunknat i kommunens nya gödselanläggning i Ljungarum. I ett pressmeddelande med rubriken ”Dödsfällan en realitet” kräver föreningen att kommunen åtgärdar anläggningens påstådda säkerhetsbrister.

”Lekande barn kan enkelt ta sig in på den obevakade gödselanläggningen idag. Vi ställer oss också frågan om inte tekniska kontoret brustit i ansvar enligt lag och skulle gärna se att polismyndigheten prövar om detta har skett”, skriver föreningens ordförande Lars Hartvigson i pressmeddelandet.

Strömsbergsföreningen har tidigare varnat för att gödselanläggningen, som ligger på åkern vid Strömsbergsskogen, brister i säkerhet. Redan i januari skickade föreningen ett brev till tekniska kontoret med synpunkter på hur anläggningen är konstruerad. Där påpekas att avståndet mellan staket och mark gör att djur lätt kan ta sig in.

– Vi har byggt efter Jordbruksverkets och lantbrukarnas riktlinjer. På något ställe är det kanske lite högt mellan nätet och ner till marknivån. Vi kommer titta över och justera det på de ställen där det behövs, säger Rolf Sandström på tekniska kontoret.

Strömsbergsföreningen anser också att staketet är alldeles för lågt. Men det håller inte kommunen med om.

– Stakethöjden kommer vi med säkerhet inte göra någonting åt. Den är tillräcklig tycker vi, säger Sandström.

På Facebook har det spekulerats i om det kan vara en hund som drunknat i gödselbrunnen. Men enligt kommunen rör det sig sannolikt om en grävling. Dessutom har ett flertal fåglar flugit ner och drunknat i brunnen.

– Man kan aldrig bygga så säkert att inte vilda djur kan ta sig in. Det är nästan omöjligt, säger Sandström.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load