Gehad Elsayed, arbetsledare på Underground, Manall Zeidan, praktikant, och Kahanat Ghazawi, arbetsledare. Foto: Hanna Sjöberg

Samlingsplats på Råslätt skapar trygghet för unga

Under sommaren har många ungdomar samlats i fritidsgården Underground på Råslätt för gemenskap, utflykter och praktik. Verksamheten satsar särskilt på att få lika många tjejer som killar att vilja komma dit, vilket är något de också lyckats med.

– Vi ger tjejerna plats här och vill att de ska känna sig trygga, säger arbetsledare Gehad Elsayed. 

– På sommaren finns ett stort behov av öppna fritidsgårdar. Vi har unga från hela länet som kommer hit, berättar Peter Magnusson som är ansvarig för Underground fritidsgård på Råslätt. 

Tre timmar om dagen är reserverad tid för bara tjejer. Efter det får även killarna komma dit.

– Genom att inte separera killar och tjejer helt med olika dagar så blir det att många tjejer känner sig trygga nog att stanna kvar när deras egna tid är slut. Många av killarna säger också att det blir en bättre stämning när tjejerna är där, säger Peter Magnusson. 

Gehad Elsayed har varit arbetsledare på fritidsgården Underground i Råslätt i två år. Hon berättar att ungdomarna i sommar bland annat fiskat i Varberg, hoppat studsmatta i Lidköping och anordnat sminkning och fotografering för tjejer i fritidsgårdens egna fotostudio.

– Ungefär hälften av de som kommer hit är tjejer vilket är ovanligt. Vi ger tjejerna plats här och vill att de ska känna sig trygga, säger Gehad Elsayed. 

Kahanat Ghazawi jobbar sitt första år som arbetsledare på Underground.

– Det roligaste är att träffa många olika sorters människor. Jag gillar att tjejerna får komma hit först, säger Kahanat.

Under sommaren har många ungdomar från årskurs åtta haft praktik på fritidsgården, där de hjälpt arbetsledarna och hållit i gång kaféet. 

– Praktiken har varit jättelyckad. Det märks att ungdomarna här i dag har en helt annan inställning än för tio år sen, tack vare att de får möjlighet till jobb och en lyckad framtid, säger Peter Magnusson. 

Verksamheten har uppehåll i augusti och öppnar igen i september. 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load