Foto: Smålandsbilder/ pressbild

Så många elever i kommunen saknar behörighet till gymnasiet

I juni avslutade 1 176 elever årskurs 9 i Jönköpings kommun. Av dessa saknade 195 behörighet att söka till ett program på gymnasieskolan.

I juni när eleverna gick på sommarlov var andelen obehöriga elever till gymnasieskolan i Jönköpings kommun 17 procent, vilket är samma siffra som 2016. Det visar utbildningsförvaltningens preliminära sammanställning.

En tredjedel av de 195 elever som inte klarade behörighetskraven till gymnasiet är elever som nyligen anlänt till Sverige. Det är dock en större andel nyanlända elever som klarar behörighetskraven i år jämfört med föregående år. 

– Under två år har vi haft sommarskola för nyanlända elever, vilket har haft en god effekt för såväl integrationen som kunskapsresultatet. Inom skolan pågår flera utvecklingsområden hela tiden, och inom vissa tar det längre tid än andra innan vi ser resultat. Under hösten går vi in i ett treårigt samarbetsprojekt tillsammans med Skolverket. Syftet med projektet är att höja kunskapsresultaten och att öka likvärdigheten mellan skolorna, säger David Norrfjärd, chef för grundskolan, i ett pressmeddelande.

I år har fyra av tio skolor i kommunen ökat andelen behöriga elever. Det är Attarpsskolan, Grennaskolan, Rosenlundsskolan och Junedalsskolan.

– Vi ser skillnader mellan skolorna och att det är för få elever som når höga betyg. Vår bedömning är att det är flera faktorer som påverkar att eleverna inte riktigt når målen. Under augusti och september sker ett analysarbete av föregående läsårs resultat som ger oss fördjupad kunskap om vad som ligger bakom våra resultat, säger Norrfjärd.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load