Temabild, montage. Foto: Pixabay

Giftig fisk såldes i Jönköping – spårades upp av kommunen

Nyligen fick kommunen ett larm om att svärdfisk innehållande det giftiga ämnet kvicksilver hade sålts i Jönköping. Kommunens livsmedelsenhet lyckades snabbt spåra den giftiga fisken till en restaurang.

Det var i förra veckan som Livsmedelsverket larmade ett flertal kommuner i landet om att giftig fisk sålts till olika företag. En försändelse med den giftiga fisken hade sålts till en grossist i Jönköping i början av juli. Därefter hade den sålts vidare.

Kommunens livsmedelsenhet lyckades snabbt spåra fisken till en restaurang i kommunen. Det konstaterades lyckligtvis att fisken ännu inte hade serverats.

– Den låg fortfarande i frysen. De hade tänkt ha den här under slutet av säsongen på sin meny. Men jag hann väl före om vi säger så, säger Maria Kjellander, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunens livsmedelsenhet.

Enligt Kjellander hör det inte till vanligheterna att livsmedelsenheten får den här typen av ärenden på sitt bord. Den giftiga fisken hade sitt ursprung i Vietnam och innehöll enligt Livsmedelsverket höga halter av kvicksilver.

Hur farligt hade det varit om någon fått i sig den här fisken?

– Kvicksilver är ett gift som kan påverka både nervsystemet och njurarna, så det är inte hälsosamt att äta det för människor. Sen beror det alltid på i vilken halt man får i sig det.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load