Foto: Mattias Landström

Förslaget: Flytta bilkaoset från Asecs-parkeringen

Motormässan på Elmia leder varje år till nedskräpning och begränsad tillgänglighet för besökare på A6-området. Trots en ständigt pågående dialog mellan kommunen och mässarrangören är ingen förändring i sikte.

– Det hade väl varit önskvärt om allting hade kunnat hållas på Elmia, säger Lars Bröms, centrumchef på Asecs.

Det har nu gått en vecka sedan den årliga motormässan på Elmia, som i år ökade med närmare 10 000 besökare jämfört med förra året. Förutom de trafikstörningar som uppstår i samband med arrangemanget brukar den efterföljande parkeringsfesten på Asecs leda till ordningsstörningar och en stor polisinsats.

För köpcentrets del uppstår varje år ett bekymmer med en omfattande nedskräpning på området.

– Det är klart att nedskräpningen är ett problem när det blir glassplitter och när man inte har förmågan att slänga skräpet i alla de tunnorna som vi ställer ut. Och sen att man inte ställer sig i parkeringsrutorna, säger centrumchefen Lars Bröms till JKPG News.

Även om mässan lockar mycket folk till Jönköping är det inte nödvändigtvis något som gynnar Asecs i det här fallet.

– Många av de bilburna från mässan äter och går på toaletten. Men vi bedömer inte att de shoppar direkt. Det begränsar tillgängligheten för de som vill shoppa på A6-området, säger Bröms.

Centrumchefen skulle helst av allt se att festen efter mässan hölls på annan plats.

– Det hade väl varit önskvärt om allting hade kunnat hållas på Elmia i och med att de allra flesta är mässbesökare. Det hade kanske varit trevligt att skapa en riktig fest där uppe någonstans, men hur det är med utrymme där vet jag inte riktigt.

Alternativa ytor saknas

Enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) pågår en ständig dialog mellan kommunen, arrangören, polisen och räddningstjänsten om de ordningsstörningar som kan uppstå i samband arrangemangen på Elmia. Vad gäller motormässan kan hon i nuläget inte se några bra alternativ i Jönköping där mässbesökarna kan samlas efteråt i stället för Asecs-parkeringen. Elmia-området tror hon exempelvis inte har de ytor som krävs.

– Jag förstår verkligen Asecs situation, men vi har inte jättemånga kvadratmeter med tomma och asfalterade ytor heller, säger hon.

Kommunalrådet påpekar att motormässan i det stora hela är väldigt gynnsam för kommunen. Majoriteten av mässbesökarna kan inte skuldbeläggas för ordningsstörningarna, anser hon.

– En sådan här mässa, som drar så oerhört mycket besökare, är i sig positivt för Jönköping och vårt näringsliv. De flesta besökare där beter sig på ett bra sätt. Sen är det en del som förstör, säger Ann-Marie Nilsson och fortsätter:

– Jag kan inte rätt upp och ner säga vad vi skulle göra för att råda bot på detta, men självklart ska vi vara med i sådana diskussioner.

Galna parkeringspartyt på Asecs – se unika bilderna

-----

No more pages to load