Foto: Alexandra Locking

Här är 70 meter långa graffitiväggen som väcker känslor

Röda rosor, duvor och en rovfågel. Det 70 meter långa bullerplanket vid Jönköpings kommuns nya förskola på Rosenlund täcktes under veckan av stora graffitimålningar – men du kan vara lugn, det skedde nämligen helt lagligt.

Victor Egerbo, 32 år, är småbarnspappan från Barnarp som till vardags arbetar som insamlingskoordinator på Erikshjälpen i Jönköping. Dessutom målar han graffiti.

Kanske har du sett hans målningar på nya Asecs eller på pumphuset utmed Östra Strandgatan vid Munksjön.

I vår har han arbetat med ett konstprojekt som innefattar två sidor av ett 35 meter långt bullerplank vid Jönköpings kommuns nya förskola på Rosenlund.

Förskolans utemiljö är nämligen föremål för två gestaltningsprojekt. En utomhusskulptur i gjuten, färgad betong och ett bullerplank som behövde livas upp. Det var i samband med det sistnämnda som Victor kom in i bilden.

– Det här är ett specialprojekt som tekniska kontoret tog initiativ till. De sa att det skulle komma upp ett bullerplank och undrade om det gick att göra en konstnärlig utsmyckning på det, berättar Filip Zezovski Lind, konstintendent på kultur- och fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Han tog kontakt med Victor Egerbo, som även driver graffitiföretaget Lysande.nu, och frågade om han var intresserad av att måla väggen. Victor tvekade inte en sekund.

– Det är superkul att få den här typen av uppdrag, och dessutom vid en förskola. Det är också roligt att kommunen väljer att använda sig av lokala konstnärer, säger han.

Tillsammans med elever från Rosenlundsskolan 

En viktigt del i konstuppdraget var att involvera bildelever från Rosenlundsskolan. Någon som Victor ställde sig mycket positiv till. Tillsammans byggde de vidare på hans ursprungsskiss innehållande rosor och duvor.

– Rosor eftersom att vi är på Rosenlund. De är röda för att de ska gå ihop med den röda förskolebyggnaden. Sen ville jag måla resten i gråskalor för att det ska fungera året runt. En färgglad graffitivägg skulle skära sig mot våra höst- och vinterfärger, förklarar Victor Egerbo och fortsätter:

– Duvor gillar jag som motiv. De symboliserar fred och ickevåld utan att vara mesiga. Jag ville måla duvor som var lite tuffare. En rovfågel blir en spännande kontrast.

I veckan pryddes det tre meter höga och sammanlagt 70 meter långa planket med konstnärens och elevernas visioner. Det tog sammanlagt två dagar och cirka hundra sprejburkar för Victor att färdigställa konstverket.

– Jag täcker inte hela ytan med graffiti, utan det blir de här motiven som slingrar sig längs den grå väggen, säger han samtidigt som han guidar mig runt planket när jag besöker honom under torsdagen.

Foto: Alexandra Locking

Han berättar att han är mest nöjd med de röda rosorna som han anser är en fin kontrast mot den mörkgrå väggen.

– De snickare som jobbar här har sagt att de tycker att det blev bättre än vad de trodde. Det finns tyvärr en del fördomar mot graffiti. De tänkte väl att här kommer han och förstör det vi har byggt upp. Men de tyckte att det blev bra. Det ska bli spännande att höra vad barnen, föräldrarna och förskolelärarna tycker. Jag hoppas att det ska gilla det, säger han.

Som graffitimålare är han van vid att det han skapar försvinner långt innan någon hunnit se det.

– Vid de lagliga väggarna i stan kommer det nästan alltid någon och målar över det man gjort direkt efteråt. Det händer till och med att folk står på kö på sommaren. Man tar ett kort på sitt verk och sedan är det borta, säger han.

Målat i halva sitt liv

Victor berättar att han alltid har tyckt om att rita och måla och att den franske impressionisten Monet har varit en stor inspiratör.

– När jag gick estetiska programmet på gymnasiet började jag med sprejburkar. För mig handlade det bara ett nytt verktyg att lära sig. Det bästa med sprejburkar är att man kan måla snabbt och stort och vara väldigt kreativ.

I år firar Victor att han har målat graffiti i halva sitt liv.

– Jag har gjort en jubileumstatuering – munstycken på sprejburkarna, säger han och visar bilden på baksidan av sitt ben.

Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking

Kan vem som helst bli bra på graffiti?

– Ja, det tror jag absolut. Om man kan göra det med penna på papper så kan man göra det med sprejburk på vägg.

Vilket graffitiverk i Jönköping är du mest nöjd med?

– Jag är väldigt nöjd med det blå ansiktet vid pumphuset. Det är också något jag har hört andra prata om. Folk går dit och tar en selfie framför. Jag har till och med sett ett brudpar fota sig där. Det är ju väldigt roligt när ens målning blir en fondvägg.

Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking
Foto: Alexandra Locking

-----

No more pages to load