Temabild. Foto: Pixabay

Kommunen storsatsar – gratis simskola för barn

Nu införs gratis simskola för alla barn i förskoleklass i Jönköpings kommun. Satsningen är möjlig tack vare att kommunen har fått fyra miljoner kronor i statligt bidrag.

För att öka vattenvanan och chanserna för alla barn att nå skolans mål simkunnighet i ämnet idrott och hälsa har Jönköpings kommun kultur- och fritidsförvaltning sökt och tilldelats fyra miljoner kronor i statligt bidrag.

– Med dessa pengar vill vi förbättra möjligheterna att nå skolans mål, säger Martin Gårlin, avdelningschef idrott och förening på Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen har en stor andel av barnen för lite vattenvana när de kommer till årskurs två och därför svårt att tillgodogöra sig simundervisningen.

Genom fyra tillfällen i simhallen redan i förskoleklass och en kostnadsfri simskolekurs på fritiden för barn födda 2011/12 hoppas Jönköpings kommun att det ska bli lättare för fler barn att lära sig simma.

Fler simskolelärare, tider i badanläggningar och sjöar har pusslats ihop för att skapa möjlighet för alla barn att få en plats. Jönköping simsällskap (JSS) har haft ett nära samarbete med Jönköpings kommun under arbetets gång.

– Eftersom vi vet att vi har en sjunkande simkunnighet i kommunen är det angeläget att sätta in tidiga åtgärder för att stoppa den nedåtgående trenden, säger Christin Berglund, klubbchef Jönköping simsällskap, i pressmeddelandet.

Från och med 2 maj kan vårdnadshavare till barn födda 2011 boka simskola utan avgift i JSS regi. I höst kommer samma verksamhet gälla för barn som är födda 2012.

För att kunna nå alla förskolebarn har samtliga badanläggningar gjort schemaändringar och omfördelat resurser. Tiderna är inte bara i kommunens badanläggningar utan det planeras sjösimskola i JSS regi för att nå de barn som inte har nära till någon av kommunens badanläggningar.

– Pengarna är öronmärkta till förskoleundervisning och kan inte användas till att renovera våra anläggningar eller att anlägga fler undervisningsbassänger, även om det nu blir extra tydligt att antalet bassänger är för få i förhållande till antalet barn som behöver simundervisning i Jönköpings kommun, säger Martin Gårlin.

-----

No more pages to load