Arkivbild. Foto: Mattias Landström

Mur ska skydda Jönköpingsborna mot terrorattack

En mur som är ungefär en meter hög ska skydda besökarna i Knektaparken i centrala Jönköping från fordonsattacker. Det föreslår tekniska kontoret.

Efter terrorattacken i Stockholm den 7 april förra året, då fem personer miste livet, ska offentliga platser som parker, gågator och skolor skyddas bättre. Knektaparken vid Rocksjön kan bli först ut i Jönköping, det skriver JP.se.

Parken anses vara en lämplig plats för stora arrangemang och förra året hölls bland annat HV71:s guldfirande på platsen. Knektaparken är också start- och målpunk för Vårruset och möttesplats för flera stora kanottävlingar.

Tanken är att en lång mur ska ringla fram mellan träden längs med Odengatan och Knektaparken, och därmed skydda dess besökare från fordonsattacker.

– Jag skulle vilja se den lastbil som flyttar på den här muren. Den är minst en meter djup och består av ett rutnät av stål som är fylld med sten. Varje del av muren består av ett stycke på en gånger en meter. Det blir inte enkelt att rubba den, den håller, säger Anders Jörgensson (M), ordförande i tekniska nämnden till JP.

Muren skulle kosta en miljon kronor att bygga och pengarna ska tekniska nämnden ansöka om från kommunfullmäktige. Anders Jörgensson är säker på att politikerna kommer godkänna deras förslag.

– Vi kan inte leka med människors säkerhet. Knektaparken ska bli Jönköpings nya festplats och här kommer det att samlas många människor. Vi håller på och ser över andra områden som behöver en förstärkt säkerhet, säger han till tidningen.

-----

No more pages to load