Gunder Höög Foto: Privat

Gunder Höögs Dag

Alla 365 dagar om året har en eller flera teman. Vi på Jmini tyckte därför att vi skulle skapa en egen kalender med temadagar för Jönköping.

Han hade konsten i blodet efter att såväl fadern och kusinen var konstnärer. Han tog till sig penseln och började skapa själv.

Gunder byggde mycket sina konstnärliga framgångar genom att skapa relationer. Hans dagliga promenader på stadens gator skapade ett kontaktnät, som var ovärderligt.

Jmini hade stor glädje av Gunder, inte bara genom att skriva om hans resor och visa hans alster, utan också genom att vi ofta fick besök av honom. Då brukade kaffet komma fram och sedan blev det en pratstund, ibland en lång sådan.
Ett av de alla projekt vi planerade var att han skulle måla världens minsta tavla.

Under 2013 hade han två utställningar i Paris, var av den ena var på Grand Palais des Champs-Elysées, som svenska klubben höll i.

Jmini bugar och bockar på vårt sätt för den folkbildningsinsats Gunder gjort, inte bara för vår tidning, utan för folkbildningen i vår kommun. Det var ingen tillfällighet att Gunder för några år sedan fick mottaga kommunens folkbildningsstipendium.

Gunder Höög avled tragiskt i cancer under 2014. Denna dag är hans dag, en dag att hindra Jönköpingsprofilen som ställde ut på de främsta konstutställningar. 

Jminiredaktionen

-----

No more pages to load