Adnan Kadir på pizzeria Rimini på Råslätt Foto: Alexandra Andreasson

Pizzabagaren som delar ut gratis pizzor till behövande

Adnan Kadir driver pizzeria Rimini på Råslätt tillsammans med sin fru sedan fem år tillbaka. För drygt ett år sedan blev han mycket uppmärksammad när han bestämde sig för att dela ut gratis pizzor till ensamma och ekonomiskt utsatta på självaste julafton.

– Jag ville göra något för de som kände sig ensamma, eller som inte hade så mycket pengar till julmat. Jag är inte miljonär, men jag kan erbjuda mat, säger Adnan Kadir, när vi besöker honom strax innan lunchruschen på fredagsförmiddagen.

Adnan Kadir har arbetat på pizzeria Rimini sedan 2009 och tog över som ägare tillsammans med sin fru för fem år sedan. I dagsläget driver de pizzerian helt på egen hand utan några anställda.

Han kom till Sverige 1999, 22 år gammal, med en bakgrund som bagare i Irak. Planen var att börja studera, men när det inte gick som han hade hoppats på började han praktisera på en pizzeria istället. På den vägen är det och i dag älskar han sitt yrke och skulle inte kunna tänka sig något annat.

– Det blir många arbetstimmar och det kan vara tufft. Men den sociala biten, att man pratar och skrattar med sina kunder, är fantastisk.

När han tänker tillbaka på vilken resa han har gjort känner han sig tacksam.

– Det känns fantastiskt. Jag har alltid haft idéer och drömmar om att skapa något eget, men när jag kom till Sverige fick jag verkligen börja från noll.

Adnan Kadir bor på Råslätt tillsammans med sin fru och deras fyra barn. Han berättar att han stormtrivs i Jönköping och att han aldrig skulle kunna tänka sig att flytta härifrån.

På fritiden spelar han gärna fotboll, tränar och umgås med vänner. Det händer även att han tar med familjen ut på restaurang och då äter de allt annat än pizza.

– Jag är väldigt trött på pizza. Jag äter det högst en gång i månaden. Hemma lagar vi kurdisk mat och när vi går ut på restaurang äter jag gärna något asiatiskt.

fakta

Tio snabba med Adnan Kadir

Ålder
39 år

Bästa pizzan på Rimini
Tre kronor och Viking

Viktigaste ingredisensen på pizza
Degen

Favoritmaträtt
Kurdiska dolmar

Sport eller kultur
Sport

Sommar eller vinter
Sommar

Favoritfilm
Jag tittar nästan aldrig på film, men jag gillar komedier och gamla krigsfilmer

Favoritmusik
Kurdisk-, turkisk-, och arabisk musik

Intresse
Fotboll

Favoritrestaurang
Allt som serverar asiatisk mat

-----

No more pages to load