Pontus Bontegard och Jon Espeset Foto: pressbild

Krögaren som ska sätta Jönköping på whiskykartan

Nu har du chansen att smaka på helt unik whisky som aldrig kommer att finnas på världsmarknaden – här i Jönköping.

Det är Jon Espeset, krögare på Harrys i Jönköping, som fick idén att åka till Skottland i jakt på whiskyrariteter.

Tillsammans med Pontus Bontegard, Portfolio Manager för William Grant & Sons i Sverige och Andreas Hilbrand, Whiskykonnässör för Harrys Jönköping, reste han till Glenfiddich i whiskyns huvudstad Dufftown, i Skottland.

Ett gediget hantverk

Vid ankomsten till Glenfiddich möttes gänget upp av Brian Kinsman, Malt Master för William Grant & Sons som hade anordnat en ordentlig rundtur på destilleriet med en av deras erfarna guider, samt Ludo Ducrocq, Global Head of Ambassador Advocacy.

Under rundturen fick de bevittna det gedigna hantverk som krävs för att tillverka en av världens bästa singel malt whiskys.

– På plats på destilleriet återfinns, förutom själva destilleriet och lagerhus, både kopparsmeder och ett eget tunnbinderi. Dels för att kunna säkerställa kvaliteten, men främst för att värna om hantverket kring whiskyn, säger Pontus Bontegard, i ett pressmeddelande.

Unika fatprover

Nu har trion samlat på sig flera unika fatprover, det vill säga whiskysorter från fat som inte tappats på flaska. Alla fatprover är särskilt utvalda tillsammans med Ludo Ducrocq direkt från destilleriets 47 lagerhus, alla belägna i Dufftown.  

Dessa kommer man erbjuda under olika provningar på Harrys i Jönköping.

– Tanken är att göra detta till ett återkommande inslag i den svenska whiskykalendern med minst ett tillfälle per år och ge Sveriges whiskyentusiaster möjlighet att smaka något som de aldrig tidigare smakat, säger Jon Espeset.

Vissa prover kommer visa olika stadier i lagringsprocessen och andra mer om hur olika typer av fat påverkar smak och ton.

Den första whiskyprovningen väntas ske redan nu i höst.

-----

No more pages to load