Ligan kapade dubbelmördarens identitet Foto: Mattias Landström / Polisens försundersökning

Ligan kapade dubbelmördarens identitet

Två bedragare hade planer på att kapa ökända mördares identiteter. Offren blev dubbelmördaren Zoran Radovanovic och familjemördaren Jonas Runnemark.
– Jag kan tänka mig att det någon som hört om mitt omskrivna fall och tänkt att han kommer inte komma ut på ett tag, säger Runnemark i förhör.

De två männen i 35-årsåldern skulle kapa identiteter på mördare som satt bakom lås och bom. De hoppades att ingen skulle reagera då de ändrade måltavlornas adresser till en av männens lägenheter i Stockholmsförorten Rinkeby, detta uppger Expressen. 

De beställde nya mobiltelefoner och försökte få lån beviljade med den kapade identiteten utan att lyckas.

Vet du vem som kan tänkas ligga bakom de här bedrägeriförsöken? frågar en utredare Zoran Radovanovic under ett förhör på häktet i Jönköping den 2 oktober förra året.
– Nej, men det är ju väl känt att jag sitter häktad, svarar han.

Bedragarna lyckades bättre med dubbelmördaren Jonas Runnemark, som i september förra året dömdes till livstids fängelse av hovrätten för att ha mördat sin fru och dotter, en bebis. Detta genom att knuffa ner dem för ett stup och försöka maskera dådet som en olycka.

De ändrade Jonas Runnemark adress tillverkades ett falskt ID-kort med dennes uppgifter och foto på en av 35-åringarna.

Först ordnades ett lån på 78 000 kronor i mördarens namn från ett kreditbolag.
– Snubben sa till mig att allt är klart och att jag kunde laga mina tänder, köpa telefoner och göra vad jag vill med det.

Sedan köpte 35-åringen tre Iphones med tillhörande abonnemang i Runnemarks namn.
Men när brev från kreditbolaget började dimpa ner hos en anhörig till Runnemark reagerade denne och kontaktade polisen.

Har du någon aning om vem som skulle kunna tänkas ha ansökt om lån i ditt namn eller beställt telefoner? frågar förhörsledaren Runnemark i oktober i fjol
– Nej, men jag kan tänka mig att det någon som hört om mitt omskrivna fall och tänkt att han kommer inte komma ut på ett tag, svarar Runnemark.

I slutet av förra året dömdes 35-åringen, vars lägenhet användes till adressändringarna, och som enligt domen har varit hjärnan bakom bedrägeriupplägget till ett års fängelse för grovt bedrägeri, bedrägeri och försök till bedrägeri.

-----

No more pages to load