Jönköpings tingsrätt. temabild Foto: Emeli Appelberg

Får samhällstjänst för att ha utnyttjat barn sexuellt

Sommaren 2015 hade 19-årig man samlag med en 14-årig tjej vid flera tillfällen. 
Den 19-åriga killen menade att han inte visste om tjejens riktiga ålder och trodde att hon skulle ha varit 15 år eller äldre. Men tingsrätten menar att han visst var medveten om hennes riktiga ålder och idag dömdes han i tingsrätten. 

Den unge mannen och tjejen har båda uppgett att de under våren 2015 kom i kontakt med varandra på chattforum och att de därefter började prata över Facebook och Skype.
Tjejen som är bosatt i Serbien reste till Sverige för att träffa mannen och hans familj, något som hennes familj inte sa sig emot.

Ska gifta sig
Den unge mannen har berättat att han träffade den unga tjejen för första gången i Belgien under maj 2015, att de då förlovade sig och att det hölls en förlovningsfest.
De ska ha planerat att gifta sig när tjejen fyllt 18 år. 

Förnekar brott
De båda ska ha spenderat en längre tid ihop och ska bevisligen haft samlag med varandra vid minst fem olika tillfällen.
Den 19-åriga mannen har förnekat brott på den grunden att han inte visste att hon var under femton år. 

Såg ut att vara äldre
Mannen har förnekat att han kände till tjejens verkliga ålder och berättar att både hon såväl som honom ska ha uppgett sin ålder. Han menar också att hon såg ut att vara minst 16 år gammal.

Språkliga missuppfattningar
Då de båda talar olika språk, menar mannen att de ibland har missuppfattat varandra. Men han antog att hon var 15 år eller äldre då både Facebook och Skype har en åldersgräns.

Vet om hennes ålder
Tingsrätten menar det är otvivelaktigt att den unge mannen visste att tjejen bara var 14 år gammal. Och det med hänsyn till att både tjejen och mannens familj har mötts och en förlovning har ägt rum och därmed borde han ha vetat om hennes exakta ålder. 

Ingen våldtäkt mot barn
Mannen döms därför till sexuellt utnyttjande av barn istället för våldtäkt mot barn, då det inte ska ha funnits något tvång eller där tjejen ska ha blivit lidande. 
Rätten menar också att åldersskillnaden mellan dem inte är vidare stor och att tjejen ska ha berättat att hon vill gifta sig med honom. 
Flickans familj hade också gett sitt godkännande att deras dotter skulle få resa till Sverige för att träffa den unge mannen. 

Villkorlig dom är korrekt
Då den unge mannen inte har begått brott tidigare eller har några övriga problem är en villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar det rätta och inte fängelse vilket vanligtvis är praxis. 

-----

No more pages to load