Temabild Foto: Gratisbild

Tjuvfiskande man var ingen tjuvfiskare

Länsstyrelsen fann ett fisknät på ett fredat område i Vättern med en 75-årings namn på. Mannen åtalades, men när domen föll under onsdagen var det länsstyrelsen som gick med ledsna miner. 

Mannen som är från Gränna har berättat i förhör hur han har fiskat sedan han var i 10-årsåldern och att han väl känner till det fredningsområde som finns i närheten av där han brukar fiska.

Har sitt riktmärke
75-åringen har förklarat att han använder sig av ett speciellt riktmärke när han lägger ut sina fisknät och att han är noga med att inte placera nätet i fredningsområdet.

Kan ha fastnat i båt
Den 4 augusti lägger 75-åringen ut sitt nät, men detta inte inom fredningsområdet.
Men när länsstyrelsen fisketillsyningsman hittade nätet tillhörande mannen två dagar senare fick de anledning att tro att det rörde sig om att mannen hade tjuvfiskat. 
Mannen förklarade att han inte hade varit ute på sjön efter den 4 augusti och fram till den 6, då fisketillsyningsmannen fann hans nät. 75-åringen har sagt, att om de har hittat hans nät i fredningsområdet beror det på yttre omständigheter, som exempelvis väder, som har gjort att nätet har förflyttat sig. 
Dessutom är den delen av Vättern trafikerad, vilket innebär att någon kan ha fått med sig nätet en bit. 

Brukar fiska tillsammans
75-åringen började för ett antal år sedan att fiska tillsammans med en annan man då och då och denne berättar att 75-åringen alltid är mycket noga med att placera nätet korrekt och att han vet precis vad området börjar och slutar. 

Finns inga bevis
Då 75-åringen noga och detaljerat kunnat berätta exakt för vad fredningsområdet ligger och hur han brukar bära sig åt när han fiskar fann rätten inga skäl när domen föll under onsdagen att fälla honom för brott mot fiskelagen. 
Dessutom har det inte kunnat bevisas att nätet faktiskt kan ha förflyttat sig på grund av väder eller genom att ha fastnat i en båt frikänns han helt.

Var oeniga 
Rätten var dock inte enig, då två ledamöter ville döma 75-åringen till böter. 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load