Knutbypastorn Helge Fossmo skulle ha permisson i Bankeryd. Foto: Kriminalvården/Passregistret

Knutbypastorn skickades till Bankeryd – då blåste han Kriminalvården

Helge Fossmo dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till försök till mord vid två tillfällen i det så kallade Knutbymålet. Nu varnas han eftersom han avvek från permissionsplanen och tog in på hotell i Linköping i stället för på angiven adress i Bankeryd.

Det var efter en visitation som Kriminalvården hittade ett kvitto i Helge Fossmos värdeskåp som avvikelsen uppdagades. Han hade bott två nätter på hotell istället för i Bankeryd utanför Jönköping som var den angivna permissionsadressen.

Helge Fossmo själv yrkade på att varningen skulle upphävas eftersom det inte ska ha varit fastställt att han hade brutit mot resplanen. Enligt honom hade han betalat hotellövernattningarna i Linköping i form av en present till en närstående. Trots att hotellnätterna var bokade i hans namn, med datum som stämmer med resplanen samt att betalningen gjorde kontant nekar han till att ha bott på hotellet.

Men förvaltningsrätten anser att bevisen för att han bodde två nätter på hotell i Linköping är starka och avslår därför nu överklagandet och konstaterar att han brutit mot reglerna. Kriminalvården anser att omfattningen av felet kräver en varning.

I Knutbymålet ansåg rätten att Helge Fossmo genom en intensiv och målmedveten påverkan förmått Sara Svensson att döda Fossmos andra hustru samt försöka döda en manlig granne. Helge Fossmo var även misstänkt för att ha mördat sin första hustru men friades. Sara Svensson lämnades över till rättspsykiatrisk vård.

-----

No more pages to load