Temabild. Foto: Mattias Landström

Misstänkt bombtillverkare frisläppt

Den man från Nässjö som i juli greps misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har släppts från häktet. Misstankarna återstår men har försvagats.

På onsdagen blev det klart att den 38-åriga man från Nässjö som misstänks ha förberett tillverkning av en gödselbomb släpps från häktet. Det uppger Expressen.

Mannen greps den 18 juli med hjälp av säkerhetspolis. Det var italiensk antiterrorpolis som först slog larm om att mannen flera gånger försökt köpa 400 kilo konstgödsel via internet. Det handlar om gödsel som är användbart vid framställningen av bomber och bland annat använts av Anders Breivik i Norge 2011 då han detonerade en bomb framställd med konstgödsel i Oslo.

– Min klient har hela tiden förnekat den här gärningen som han var misstänkt för. Och nu visar det sig att han har haft rätt och åklagarens hypotes har visat sig vara fel, säger den nu frisläppte mannens advokat Mikael Svegfors till Expressen.

Enligt åklagaren har man fått förklaringar till varför 38-åringen försökte köpa gödsel.

– Vi har fått en förklaring och följt upp vissa omständigheter. Och det ligger till grund för bland annat det här beslutet, säger åklagare Mats Ljungqvist till Expressen.

– Formellt är det så att utredningen har kommit till därhän att han inte längre på fri fot kan försvåra utredningen, säger Mats Ljungqvist.

Mannen är fortsatt misstänkt och förundersökningen är inte nedlagd, men misstankarna har försvagats betydligt. 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load