Är man över 65 år eller tillhör någon riskgrupp är det särskilt viktigt att vaccinera sig i dessa influensatider. Temabild. Foto: Pixabay

Influensan sprider sig – så skyddar du dig

Influensan fortsätter att sprida sig över landet och enligt Folkhälsomyndigheten kommer fallen troligen att öka under januari när många återvänder till arbetet och skolan. Men det finns flera sätt för att skydda sig mot viruset.

Är man över 65 år eller tillhör någon riskgrupp är det särskilt viktigt att vaccinera sig i dessa influensatider, det skriver Region Jönköpings län. 

– Jag vill verkligen rekommendera dig som tillhör en riskgrupp och missat att vaccinera dig att göra det så snart som möjligt. Det tar visserligen två veckor innan vaccinet verkar, men det är inte för sent, säger Malin Bengnér, tf smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Äldre, sköra personer kan drabbas mycket hårt av influensa och ofta ännu svårare av följdsjukdomarna, till exempel lunginflammation. Men ju fler som får vaccinet, ju färre blir sjuka i influensa.

Stanna hemma även vid lindriga symtom

För att minska smittspridningen är det viktigt att den som är sjuk håller sig hemma från förskola, skola eller arbete tills febern varit borta minst ett dygn. Ibland ger influensa lindrigare symtom, så även om man bara känner dig förkyld och hängig är rekommendationen att man stannar hemma om man har möjlighet.

Det är även viktigt att tvätta sina händer med tvål och vatten ofta, framför allt i samband med toalettbesök, efter att man har snytit sig och innan man ska äta.

-----

No more pages to load