Temabild. Foto: Pixabay/ Mattias Landström

Patient fick stroke i samband med röntgen

En patient på Länsjukhuset Ryhov i Jönköping fick stroke i samband med en kranskärlsröntgen. Nu har händelsen anmälts enligt lex Maria.

Patienten fick symtom strax efter en så kallad kranskärlsröntgen. Undersökningen går till så att en läkaren för in en tunn plastslang, en så kallad kateter, genom en pulsåder i handleden eller i ljumsken på patienten. Den förs sedan via blodkärl till hjärtats kranskärl. När kontrastvätska sprutas in syns eventuella förträngningar i kärlen med hjälp av röntgenbilder.

På röntgenbilderna kunde sjukvårdspersonal konstatera att en liten mängd luft injicerats tillsammans med kontrastvätskan. 

Patienten transporterades omedelbart till hjärtintensiven där en undersökning med magnetresonanstomograf (MRT) visade att patienten fått en liten hjärninfarkt.

Patienten har i efterhand bedömts av en neurolog som inte finner några kvarstående yttre neurologiska tecken. Patientens symptom är övergående och en tid efter händelsen uppger patienten själv att hen mår bra.

Länssjukhuset Ryhov har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load