Temabild. Foto: Pixabay

Sökte vård för bröstsmärtor – avled efter läkarmiss

Diagnosen aortadissektion, vilket innebär bristning i stora kroppspulsåderns inre kärlvägg, försenades. Region Jönköpings län anmäler nu händelsen för prövning enligt lex Maria.

Anmälan gäller en patient som sökte akut vård för bröstsmärtor. Datortomografi, en slags röntgenundersökning, genomfördes samma kväll och bilderna från datortomografin skickades till Telemedicine Clinic i Sydney som Region Jönköpings län anlitar för granskning under jourtid.

Inom någon timma fick man svaret att det inte rörde sig om aortadissektion och inte heller bråck på aortan (aortaneurysm).

Patienten vårdades på akutvårdsavdelningen och dagen efter beskedet fick hen hjärtstillestånd, vilket kunde hävas.

Därefter genomfördes en kranskärlsröntgen som visade en ovanlig form av aortadisssektion, vilket missats av granskande radiolog i Sydney. Patienten opererades akut på Linköpings Universitetssjukhus, men avled drygt en månad senare efter komplikationer.

Diagnosen försenades alltså med 14 timmar, men man kan inte med säkerhet uttala sig om hur utgången hade varit om dissektionen setts direkt. Möjligheten att hjälpa patienten hade dock varit större.

Verksamhetsområdet har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load