Temabild. Foto: Pixabay

Regionen totalsågar hyllade vårdtjänsterna – ställer felaktiga diagnoser

De digitala vårdtjänsterna Kry och Min doktor hör till Sveriges hetaste techbolag. Men i Region Jönköpings granskning får de stenhård kritik. Enligt regionen ställer de felaktiga diagnoser och skriver ut antibiotika alltför lättvindigt, rapporterar Dagens Arena.

Sedan förra sommaren finns de digitala vårdtjänsterna Kry och Min doktor inom vårdvalet i Region Jönköping. Företagen hyllas unisont inom techvärlden och har båda tagit in uppemot 100 miljoner i riskkapital.

Men nu kritiserar Region Jönköping företagens vårdhantering på flera punkter, uppger Dagens Arena. I tre av fyra fall får företagen bakläxa.

Det var med anledning av den nya vårdmodellen som smittskyddsenheten inom Region Jönköping startade en granskning av hur företagen hanterar diagnoserna halsfluss och lunginflammation. Resultatet visar att patienter fått korrekt handläggning i mindre än 50 procent av fallen.

Malin Bengnér är ansvarig smittskyddsläkare inom Region Jönköping. Enligt henne bör inte diagnosen lunginflammation, eller pneumoni som det heter på medicinspråk, ställas genom digitala läkarkontakter överhuvudtaget.

– De enda fall av misstänkt pneumoni som vi tycker har handlagts korrekt, är de fall där man hänvisat vidare till en fysisk läkare, eller har ordinerat hostmedicin, säger hon till sajten.

-----

No more pages to load