Temabild. Foto: Pixabay/ Mattias Landström

Patient fick felaktigt provsvar – opererades i onödan

Ett felaktigt provsvar ledde till att en patient på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping fick genomgå en operation i onödan. Patienten fick mycket besvär med infektion i operationssåret och nu anmäls händelsen för prövning enligt lex Maria.

Patienten hade opererats för en hudförändring med en slags hyvlingsteknik. Den patologiska mikroskopiska undersökningen visade att hudförändringen var ett malignt melanom och därför beslutades att patienten skulle opereras en gång till. Mer av hudförändringen togs bort och även portvaktskörteln.

Efter andra operationen fick patienten mycket besvär med infektion i operationssåret.

Hudförändringen var godartad

Den mikroskopiska undersökningen efter andra operationen visade dock att hudförändringen var godartad.

En mycket omfattande eftergranskning av undersökningen efter första operationen genomfördes och den visade att svaret var felaktigt. Misstaget ska ha berott på att det undersökta materialet var svårbedömt, på grund av den teknik som användes vid första operationen.

Om undersökningen efter första operationen kunnat visa att det rörde sig om en godartad förändring, hade patienten inte behövt opereras ytterligare en gång.

Rutinerna kommer ändras

Länssjukhuset Ryhov meddelar att rutinerna för operationerna kommer ändras. Man har i övrigt utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load