En patient som drabbats av cancer fick vänta på återbesök i sju månader. Temabilder. Foto: Drew Hays / Daan Stevens via Unsplash

Cancersjuk patient hamnade i fel vårdkö – behandling dröjde

En patient som drabbats av cancer i urinblåsan fick vänta i sju månader innan den första kontrollen följdes upp. Nu anmäls händelsen för prövning enligt lex Maria.

Det var när en patient drabbas av blod i urinen som personen uppsökte sjukvård i Jönköpings län. Misstanke uppstod då om cancer i urinblåsan och prostata på grund av ett högt PSA-värde.

När urinblåsan undersöktes fann sjukvårdspersonalen tecken som skulle kunna vara inflammation eller cancer. I prostatan fanns en kraftig inflammation, men inga tecken på cancer. Däremot visade celler från urinblåsan oklara cellförändringar.

Tanken var att patienten skulle få ett snabbt återbesök för ny kontroll av urinblåsan. Men i stället dröjde återbesöket i sju månader. Då upptäcktes en tydlig cancer i urinblåsan. Patienten behandlas nu för sin cancersjukdom.

Anledningen till fördröjningen var att återbesöket prioriterades som en uppföljning av det förhöjda PSA-värdet. Region Jönköpings län har utrett händelsen och vidtagit åtgärdet. Ärendet överlämnas nu för bedömning av myndigheten för vård och omsorg, Ivo.

Läkare överdoserade medicin till spädbarn – riskerade allvarlig blödning

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load