Foto: Hans Karlsson

Otroligt fynd i Aneby- amerikansk presidentkäpp funnen

Han blev nära vän med president Theodore Roosevelt och presidenten själv ville ge Malte en gåvan, en gåva som sedan blev stulen. 

Käppen hittades i den berömda pyramiden som ingenjör Malte Liewen Stierngrana hade i Stjärneborg i Aneby kommun. Där han bodde.
– Den las in i hans pyramid, då han begravdes 1960 och har sedan i slutet av 60-talet eller om det är sedan i början av 70-talet varit försvunnen, stulen, berättar Hans Karlsson från Föreningen Stierngranats museer.

Käppen som Malte fick av presidenten har varit försvunnen i över 45 år. Men under sensommaren skedde något underligt.  
– En morgon stod det en låda utanför gallgrinden till pyramiden. Jag öppnade lådan och där låg den gamla käppen från Roosevelt till Malte. 

Hur vet man att den här är äkta?
– Det finns en silverring i övre kanten på käppen och där finns en inskription där det står att den har tillhört Theodore Roosevelt. Dessutom finns Maltes namn också inristat i käppen, som ett bevis på att han har fått den i gåva, säger Hans. 

Malte bodde i Milwaukee, i Wisconsin under 1800-talet och en bit in på 1900-talet och blev där vän med Roosevelt.
– Då han bodde granne med en amerikansk general som kandiderade till att bli president, men som sedan drog sig ur, lärde han känna Theodore, som generalen hade kontakt med, förklarar Hans. 

Hur kom den stulna käppen tillbaka, hur fann ni den helt plötsligt?
– Vi, eller jag håller guidningar här på Stjärneborgs Museer och någon påstod att den var såld till någon i Ryssland, men det är säkerligen en skröna. 

Emma Krantz
emma.krantz@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

-----

No more pages to load