IKEA:s HR-chef Eva Skogeryd blev årets kvinnliga ledare Foto: Mattias Landström

Hon blev årets kvinnliga ledare

Hon pluggade PA-programmet i Linköping och kom sedan in i företaget IKEA av en slump. Nu står hon här flera år senare och tar emot priset som årets unga ledande kvinna. Ingen mindre än IKEA:s HR-chef Eva Skogeryd

Det började inte lätt för Eva Skogeryd i rollen som HR-chef på IKEA. Hon startade jobbet med ett varslande av 180 personer. Något som skulle göras på ett så smidigt och smärtfritt sätt som möjligt.

– Precis när jag skrivit på papprena började diskussionen. Vilket jag inte hade en aning om innan. Det var en jätteutmaning med långa processer där allting var tvunget att klaffa rätt, säger Skogeryd.

Nu står hon här åtta år senare med både erfarenhet och kompetens för att ta emot priset som årets unga kvinnliga ledare.

– Jag jobbar hårt för mångfalden i företaget och nu står vi istället i en tillväxt. Vi bygger upp en ny enhet och har nu istället andra andra utmaningar framför oss. Som en ledare tror jag aldrig att man blir färdig utan man lär sig nya saker varje dag. När man jobbar med människor är aldrig den ena dagen den andra lik.

Vad betyder det här priset för dig?

– För mig betyder det mycket att bli uppskattad på det här sättet. Att bli nominerad är ett kvitto på att man gör någonting bra. Sedan att juryn ser något positivt i sättet jag jobbar på som ledare är hur roligt som helst.  

Vad vill du förmedla med ditt ledarskap?

– Det handlar om att vara sig själv hela tiden. Man ska aldrig försöka vara någon man inte är. Det handlar också om att ha självinsikt och känna till sina styrkor och svagheter. Att bygga upp sina styrkor och hantera sina svagheter på ett bra sätt. Det är viktigt att acceptera den man är och inse att man är bra som man är. Sedan kan ledarskap se ut på massor olika sätt. Men det gäller att bygga ledarskapet utifrån sig själv. 

 

fakta

Motiveringen till vinsten löd: 

“För ett imponerande ledarskap som av andra beskrivs som prestigelöst, gediget och förtroendeingivande och där resultaten talar sitt tydliga språk. Vinnaren har som ung kvinna antagit en stor utmaning på ett framgångsrikt företag och är idag en drivande kraft och en viktig spelare i ledningen. Hon leder genom tydliga värderingar, hög integritet och är en förebild för de hon arbetar tillsammans med. 

Årets unga ledande kvinna 2016 har uppvisat tydliga resultat i sitt ledarskap och har som största styrka förmåga att tänka strategiskt, ha integritet i sina beslut och få andra med sig på resan. Årets vinnare har en hög ambitionsnivå och en vilja att påverka – utan för den skull ha behov av att själv stå i rampljuset. Vinnaren spelar också en viktig roll för jämställdheten i regionen – som HR manager på en av länets största arbetsplatser har hon kommit en bra bit på vägen mot en jämn könsfördelning. 

Årets unga ledande kvinna 2016 är Eva Skogeryd på IKEA!”

-----

No more pages to load