Temabild: Pixabay

Habo i Sverigetopp på giftaslistan

I Habo gifter sig ovanligt många av kommuninvånarna. Så många att Habo ligger tvåa på listan över de svenska kommuner där andelen gifta par är störst. I Jönköping däremot väljer sex av tio att förbli ogifta.

Pingsten närmar sig och då går många i giftastankar. Men i Jönköpings län förblir fler ogifta, än gifta. Det visar en kartläggning som gjorts av nyhetsbyrån Siren.

I sju av länets 13 kommuner har färre än hälften stått framför prästen och lovat sin ”bättre hälft” evig trohet. I Habo däremot, där 56 procent av befolkningen utgörs av äkta makar, gifter sig – relativt sett – näst flest i hela landet.

I Vaggeryd, Gnosjö och Sävsjö, där 51 procent av befolkningen är gifta, är man också mer villig att knyta äktenskapliga band till den man älskar. Liksom i Mullsjö och Aneby, där exakt hälften av kommuninvånarna har låtit viga sig.

I länets ”storstadskommun” Jönköping är intresset för att ställa till med bröllop betydligt svalare. Med 45 procent gifta invånare, placerar sig vår residenskommun i botten på listan över de av länets kommuner i vilka flest väljer att ingå äktenskap.

Pingst- och Nationaldagshelgen är svenskarnas bröllopshelg nummer ett. Denna helg är det så många som gifter sig att man på flera håll börjat arrangera drop-in-bröllop för dem som vill göra sin vigsel till något spontant och kanske även lite crazy.

– Vi har haft det under flera års tid och det blir populärare och populärare. En del kommer bara brudparet, vissa tar med närmaste familjen, säger Kristina Lethin, präst i Värmdö kyrka, till nyhetsbyrån Siren.

– Vi förbereder allt på plats med bibeltexter och psalmer, men det går lite snabbare än i vanliga fall. Annars är det precis likadant som en vanlig vigselceremoni och tar kanske tjugo minuter. Efteråt bjuder vi på tårta och kaffe.Det är bra för dem som inte vill ordna en jättestor fest. Det kan vara ett äldre par som har varit tillsammans länge och känner att nu är det dags. Eller ett yngre par med barn som inte har haft tid, men vill ha den juridiska tryggheten, fortsätter hon.

Sammanlagt är 42 procent, eller 3,3 miljoner, av alla svenskar över 18 gifta. Flest gifta par finns i skånska Lomma, där sex av tio är äkta makar. I Östersund däremot, är bara en tredjedel av invånarna gifta.

 

-----

No more pages to load