Foto: Mattias Landström

Nationaldagsfest på Spira välkomnar nya svenskar

Att hälsa kommunens nyblivna svenska medborgare välkomna till Sverige, har blivit en nationaldagstradition i flera av kommunerna i Jönköpings län. I Sävsjö firar man mest.

I Sävsjö, som fick 90 nya medborgare 2016, firar man extra mycket – med en välkomstceremoni i var och en av kommunens fyra tätorter.

– Det är en stor sak att få ett medborgarskap. Vi försöker göra medborgarskapsceremonin till en högtidsstund. Man ska känna att man kommer med i en gemenskap, säger Kristin Nilsdotter Isaksson, utvecklingschef på Sävsjö kommun.

– Tanken är att de som bor på orterna ska känna sig välkomna på hemmaplan, fortsätter hon.

I Jönköping håller man i år en särskild välkomstceremoni i kulturhuset Spiras kafé vid lunchtid. Festen fortsätter därefter i Rådhusparken, där årets stora Nationaldagsfirande äger rum.

Sammanlagt ska 666 nya svenskar hälsas välkomna till Jönköping.

Länets storstadskommun sticker ut, när det gäller nya svenskar. Tvåa och trea på länslistan över kommuner där antalet nyblivna svenska medborgare är flest återfinns Nässjö och Gislaved med 324, respektive 242 nyblivna svenska medborgare.

Den av länets kommuner i vilken tillväxten av nya svenska medborgare var lägst under 2016, är Habo, som idag endast kan räkna in sju nya svenskar i sin befolkning.

Näst efter storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, välkomnas allra flest nya medborgare i Södertälje, där 1 300 personer fick svenskt medborgarskap förra året, visar siffror från SCB som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

I riket som helhet, blev 60 000 personer svenska medborgare förra året. Många firas under nationaldagen med en ceremoni i hemkommunen.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load