Guldstjärnan som ska utsmycka Store Mosse och alla övriga nationalparker i Sverige. Foto: Patrik Wandin

Enorm stjärna gör nedslag i nationalpark

På tisdag ska en glänsande guldstjärna på 2,8 meter i diameter placeras i Store Mosse nationalpark. Alla 29 nationalparker i Sverige ska på sikt ha en likadan stjärna.  

Guldstjärnan kommer att läggas på plats klockan 13 på tisdag med hjälp av helikopter. Stjärnan, eller guldkronan, mäter 2,8 meter i diameter, är gjord av rostfritt stål och är en del av ett pågående varumärkesarbete för Sveriges nationalparker. Store Mosse är en av 29 nationalparker i Sverige som kommer prydas av objektet.

– Tanken är att stjärnan ska vara tillgänglig för alla, så den placeras vid huvudentrén cirka 100 meter från parkeringen, förklarar Patrik Wandin, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen.

Finns det ingen risk för att fåglar och djurliv störs av ett så stort, skinande objekt?

– Nej, det är ingen fara för djuren. Dels så vänjer de sig snabbt, och dels så placeras stjärnan nära ingången och parkeringen där det annars ändå är mycket folk och rörelse, säger Patrik Wandin på Länsstyrelsen.

fakta

Guldkronan

“För att attrahera besökare till Sveriges nationalparker tillför vi kunskap, information och service till naturen. Det förstärker hela upplevelsen. Guldkronan bidrar på så sätt till känslan och vetskapen om att nationalparkerna är den finaste natur vi har.

Målet är att landets samtliga nationalparker ska ha sin guldkrona på plats innan år 2020. Nationalparkerna jobbar just nu för fullt med att införa det nya varumärket och den visuella identiteten för Sveriges nationalparker, där guldkronan blir pricken över i.

Hamra nationalpark var först med att få en guldkrona år 2011.”

Källa: Sveriges nationalparker

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load