Charlotte Wåhlin, projektledare i studien. Foto: Staffan Gustavsson

Regioner går samman för bättre vårdmiljö

Vårdmiljön hamnar ofta i fokus. Nu går Region Östergötland, Region Örebro län och Region Jönköpings län samman i en studie med fokus på bättre vårdmiljö.

Hur ska vårdmiljön bli så trygg och säker som möjligt? Det ska Region Östergötland, Region Örebro län och Region Jönköpings län ta reda på. Projektledare för studien är Charlotte Wåhlin, forskare vid arbets- och miljömedicin i Region Östergötland.

I studien ingår bland annat intervjuer med sjuksköterskor och undersköterskor där de får ge sin syn på vård- och arbetsskador. Intervjuerna handlar om omvårdnads- eller behandlingssituationer som har inneburit en risk för en patient eller medarbetare att skada sig, såväl fysiskt som psykiskt.

Förebygga arbetsskador

– Målet är att vi tillsammans ska kunna skapa en trygg och säker vårdmiljö där vi förebygger både vårdskador och arbetsskador. Vi måste lyssna på medarbetares erfarenheter, vi försöker att få en förståelse för olika situationer på individ-, grupp- och organisationsnivå, säger Charlotte Wåhlin.

– Resultatet är tänkt att bli underlag för fortsatta studier där man använder riskbedömningsmetoder på ett mer systematiskt sätt och där både medarbetare och patienter omfattas.

I projektet ingår, förutom Charlotte Wåhlin, Annica Öhrn och Susanne Kvarnström från Region Östergötland, Emma Nilsing Strid, Region Örebro län, och Axel Ros, chefsläkare Region Jönköpings län.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load